Pedagógusok Szakszervezete: a pedagógusok béremelésére nincs kellő fedezet

Pesszimista forgatókönyv

Meglehetősen borúlátóan látja a költségvetés-tervezetet Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta, a pedagógusok béremelésére nincs kellő fedezet, ráadásul intézmény-összevonásoktól és elbocsátásoktól is tartanak.

   Nyílt levelet írtak a minap, amely szerint a költségvetés jelen formájában történő elfogadása katasztrofális helyzetbe sodorná a köznevelés teljes rendszerét. Mire alapozzák a kemény kijelentést?

– A tervezet elemzésén most is dolgoznak a szakértőink. A számokból azonban az már látszik, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ előirányzott költségvetése még azt az összeget sem éri el, amelyet 2014-ben – többszöri kiegészítésekkel – elért. Ez nem elég a szeptemberi béremelés áthúzódó költségeinek, a januártól a Pedagógus II. fokozatba lépők megemelt fizetésének, a jövő szeptemberi béremelés további költségeinek fedezésére. A dologi kiadások előirányzata pedig még a legszükségesebb kiadásokat sem fedezi.

  – A céltartalék külön harmincnyolcmilliárd forintot tartalmaz a többletbérekre és -járulékokra. Ezzel együtt sem adódik ki a szükséges összeg?

 – Amellett, hogy a törvényben garantált bért nem a céltartalékban kell kezelni, mi sokkal nagyobb hiányt látunk a Klik költségvetésében, s így a bérek fedezetében. Ráadásul a 2015-ös költségvetés nem fogja a jövőre várható minimálbér-emeléshez igazítani a pedagógusok jövedelmét. Pedig a felemás béremelés pozitívumát korábban éppen abban láttatta a kormányzat, hogy a minimálbérhez kötötték, biztosítva így a pedagógusbérek értékállóságát.

– Ha ez így van, mire számítanak?

– A korábbi évek háttértanulmányai vagy éppen a második Széll Kálmán-terv alapján az ember össze tudja rakni azt a félelmét, hogy azért tervezték ilyen alacsonyra ezt a költségvetési sort, mert megvan az elképzelés, miként fognak kijönni ennyi pénzből: intézménybezárásokkal és -összevonásokkal, pedagógusok tömeges elbocsátásával. Az utóbbi időszak nyilatkozatai komoly átszervezést vetítenek előre a középiskolai férőhelyeket illetően. Ez több ezer pedagógusállást érinthet.

– Ennyire pesszimisták a költségvetési számok és a nyilatkozatok alapján?

– Nézze, meglehetősen borúsan látjuk ezt a költségvetés-tervezetet, mivel az előkészítés szempontjait, tartalmát nem egyeztették velünk, azt nem ismerjük. Többször kértük azokat az írásos dokumentumokat, háttérszámításokat, amelyek alapján a közoktatási rendszer fő számait kihozták. Ebből derülne ki feketén-fehéren, hogy mit terveznek, s akkor nem csak fantáziálnunk kellene. Egy szakszervezet részéről érthető hozzáállás, ha a legpesszimistább forgatókönyvre készül. Ezt a forgatókönyvet tényekkel bármikor megcáfolhatja a kormányzat.

Forrás: Magyar Hírlap