Czomba Sándor: a szabad munkaerő képzettsége gyakran nem megfelelő

Átalakítják az oktatási és a szakképzési rendszert

A szabad munkaerő képzettsége gyenge pont, a vállalkozók nem minden esetben találnak megfelelően képzett munkaerőt, ezért az első számú és legfontosabb kérdés az oktatási és a szakképzési rendszer erősítése - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésekért és munkaerőpiacért felelős államtitkára Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal által rendezett pályaválasztási vásár megnyitóján.

    Kiemelte: sajátos a magyar munkaerőpiac, a nagy munkanélküliség mellett a vállalkozások arra panaszkodnak, hogy sokszor nem találnak elegendő és megfelelően képzett munkaerőt. Az államtitkár szerint a bajok gyökerét a képzésben, a szakképzésben és általában az oktatási rendszerben kell keresnünk, a foglalkoztatás bővítésének sikere pedig azon múlik, tudunk-e megfelelő választ adni a munkaerőpiac kihívásaira.

    Fontosak a pályaválasztási fórumok, ahol a tanulók, a szülők, a munkaadók kötetlenül találkozhatnak, információkat cserélhetnek, aminek végeredménye a jó szakmaválasztás lehet - mondta Czomba Sándor. Kifejtette: a szakképzés sikerének gyökerei az általános iskolákban keresendők. A kormányzat célja, hogy a középfokú oktatásba olyan tanulók kerüljenek, akik rendelkeznek a továbbfejlődéshez szükséges alaptudással. Jó alapfokú oktatásra alapozva lehet sikeres szakképzést megvalósítani a szakiskolákban és a szakközépiskolákban.

    Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott kiemelte: meg kell értetni a gyerekekkel és a fiatalokkal, hogy a megfelelő tudás és szakmai gyakorlat eszköz arra, hogy minél könnyebben tudjanak munkát találni.

    A kétnapos vásárnak évtizedes hagyománya van Békés megyében és egyre nagyobb érdeklődés kíséri a rendezvényt. Az idén hat-hétezer fiatalt várnak szerte a megyéből - mondta a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója. Nagy Ágnes kiemelte: a vásáron harminc középfokú oktatási intézmény vesz részt, 12 felnőttképző intézet, nyolc egyetem és főiskolai karai és Békés megye 41 legnagyobb munkáltatója.