Nagyon sok pedagógus veszíti majd el az állását

Még nem fogták fel a tanárok és a szülők

A helyzet nem reménytelen, de kilátástalan – mondta a közoktatást érintő jövő évi változásokról a Pedagógusok Szakszervezetének szegedi titkára a delmagyar.hu-n. Pap Jánosné hangsúlyozta, a gimnáziumi férőhelyek drasztikus csökkentésével nagyon sok pedagógus veszíti majd el az állását.

   – A 2011-ben elfogadott nemzeti köznevelési törvény már előrevetítette, hogy csökkeni fog a gimnáziumi férőhelyek száma. Ez ellen már akkor tiltakozott a szakszervezet – nyilatkozta lapunknak Pap Jánosné. A Pedagógusok Szakszervezetének szegedi titkára szerint ezt még most sem fogták fel igazán a pedagógusok és a szülők. A múlt héten mutatták be a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatot. Ebből kiderült, az idei évhez képest 24,5 százalékkal, 68 milliárd forinttal csökken a középiskolákra szánt állami költés. A kormányzati javaslatok a gimnáziumi férőhelyek drasztikus visszavágásáról, a bejutás megnehezítéséről szólnak.


   – A helyzet nem reménytelen, de kilátástalan. Ha például a jelenlegi formájában működik tovább a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), akkor a pénztelenségen túl az intézmények működése is ellehetetlenül – hangsúlyozta Pap Jánosné. A titkár szerint egyértelmű az irány. A gimnáziumi férőhelyek drasztikus csökkentésével a szakiskolai képzést preferálja a kormányzat.


   – Azokba a szakiskolákba akarja „becsatornázni” a gyerekeket, amelyek jövőre a KLIK-től a szakminisztériumokhoz kerülnek, de a fenntartóváltásról még semmit sem lehet tudni – mondta a szakszervezeti vezető. Papné elmondta, nagyon sok pedagógus veszíti el az állását, ha csökkentik a férőhelyek számát a gimnáziumokban, és szerinte ebben a rendszerben nem talál majd új állást magának a pedagógus. A szakszervezeti vezető felháborítónak nevezte, hogy a nem pedagógus munkakörben dolgozók – dajka, gondnok, iskolatitkár – bérét jövőre sem kívánják emelni.


  Radó Péter oktatáspolitikai szakértő a hvg.hu-nak nyilatkozva elmondta, a kormány 30-40 éves oktatási paradigmákhoz akar visszatérni a szakmunkásképzés erőltetésével, és a gimnáziumi, valamint a felsőoktatási hozzáférés szűkítésével, miközben a termelékenység növelését „rengeteg diplomással” lehetne elérni. Radó szerint az sem igaz, hogy Magyarországon mennyiségi értelemben szakmunkáshiány van, éppen ellenkezőleg, a képzés alacsony színvonala miatt a mai szakmunkások nagy részét csak nyolc általánossal elvégezhető munkakörökbe tudják felvenni.

 
   Szebedy Tas
, a Gimnáziumok Országos Szövetségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy pánikhangulatot keltettek a gimnáziumi férőhelyek csökkentéséről szóló kormányzati vélemények. Szerinte főleg a kisebb, tanulóhiánnyal küzdő intézmények pedagógusaiban keltettek félelmet a megnyilatkozások. Pap Jánosné elmondása szerint Szegeden nincs pánikhangulat, „belenyugvóak lettek a pedagógusok az elmúlt években, fogcsikorgatva, de csinálják a munkájukat”.
 
Forrás: delmagyar.hu