Folytatódhat a német mozdonyvezetők sztrájkja

A bíróság elutasította a DB keresetét

Egyelőre folytatódhat a német mozdonyvezetők sztrájkja, mert a frankfurti munkaügyi bíróság elutasította csütörtök késő este a német államvasutak (DB) keresetét a munkabeszüntetés betiltására.

    Ursula Schmidt bíró kijelentette, hogy a teherszállításnál szerdán, a személyszállításnál pedig csütörtök hajnalban kezdődött, 109 órányira tervezett sztrájk nem sérti a törvényeket, és nem is aránytalan mértékű.
„A sztrájkok jelentős károkat okoznak, de éppen ez a lényegük” - jelentette ki újságírók előtt a hat óra hosszáig tartó tárgyalás után.

    A DB azért nyújtotta be a keresetet, mert a mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) nem volt hajlandó elfogadni a munkáltató tárgyalási közvetítőkre vonatkozó ajánlatát, és meghirdette a hétfő hajnalig tartó munkabeszüntetést. Azt remélte, hogy a bíróság megtiltja a sztrájkot, és közvetítőket kijelöl ki. Az elutasító ítélet után az államvasutak ügyvédje bejelentette, hogy fellebbeznek ellene.

    Egy bírósági szóvivő szerint a fellebbviteli tárgyalás valószínűleg pénteken délelőtt fél tizenegykor kezdődik.

    A mozdonyvezetők sztrájkja súlyos fennakadásokat okoz Németország vasúti közlekedésében. A munkába járáshoz németek milliói által igénybe vett elővárosi és a távolsági közlekedésben is komoly zavarok alakultak ki. Németország a hét végén ünnepli a berlini fal ledöntésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból kétmillió látogatót várnak Berlinbe.

    A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató DB 20 ezer dolgozóját képviselő GDL egyebek között 5 százalékos béremelést követel a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről. A GDL törekvését gazdasági érdekképviseletek és pártok is bírálták.