A tervezettnél korábban befejezik a sztrájkot a német mozdonyvezetők

„Békítő gesztusként”

A tervezettnél korábban, már szombat este hat órakor befejezik az országos sztrájkot a német mozdonyvezetők.

    Claus Weselsky, a mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet (GDL) elnöke pénteken Frankfurtban jelentette be, hogy „békítő gesztusként” hétfő hajnal négy óra helyett már szombat este felveszik a munkát. 

    Az országos munkaügyi bíróság nem sokkal a bejelentés elhangzása előtt hagyta jóvá a frankfurti munkaügyi bíróság csütörtöki döntését, amellyel elutasította a német államvasutak (DB) keresetét a munkabeszüntetés betiltására. 

    A szakszervezet minden eddiginél hosszabb, 109 órás sztrájkot indított eredetileg. A Németország egészére kiterjedő munkabeszüntetés szerdán kezdődött: a tehervonatok mozdonyvezetői szerdán délután 15 órakor hagytak fel a munkával, a személyszállító vonatok mozdonyvezetői pedig csütörtökön hajnali 2 órakor csatlakoztak hozzájuk. 

    A sztrájk súlyos fennakadásokat okozott Németország vasúti közlekedésében. A munkába járáshoz németek milliói által igénybe vett elővárosi és a távolsági közlekedésben is komoly zavarok alakultak ki. Csütörtökhöz hasonlóan pénteken is a menetrend szerint járó vonatoknak csak egyharmada közlekedett. 

    A csaknem 200 ezer embert foglalkoztató DB 20 ezer dolgozóját képviselő GDL egyebek között 5 százalékos béremelést követel a munkaadótól, és azt akarja elérni, hogy ne csak a mozdonyvezetők, hanem más területeken dolgozó vasutasok, például a jegykezelők nevében is tárgyalhasson a bérekről. 

    A szakszervezet az utóbbi hónapokban immár hatszor szervezett sztrájkot, legutóbb, október közepén 50 órás munkabeszüntetést tartottak, akkor utasok milliói rekedtek a pályaudvarokon, mert a távolsági vonatok kétharmada nem közlekedett.

    Egy közvélemény-kutatás csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményei szerint a németek 51 százaléka nem ért egyet a mozdonyvezetők sztrájkjával, míg 46 százalék támogatja azt. Az üzleti körök, a pártok és a sajtó is bírálta a munkabeszüntetést és a szakszervezetet is, vezetőjével együtt.

    Egyedül az autókölcsönzők és a távolsági buszjáratok üzemeltetői dörzsölték a markukat, mert megsokszorozódott a forgalmuk. 

    Németország a hétvégén ünnepli a berlini fal ledöntésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból kétmillió látogatót várnak Berlinbe.