Megszüntették Hofekker Ferenc szakszervezeti vezető munkaviszonyát

Pert indít a Tüke Busz ellen

 Hétfőn reggel azonnali hatállyal megszüntették Hofekker Ferencnek, a pécsi Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnökének munkaviszonyát. Ez nem az első eset, de azt mondja: most nem lesz megegyezés, végigviszi az ügyét minden lehetséges jogi fórumon – írja a pecsistop.hu.

   Az újabb csörte Hofekker és a Tüke Busz vezetése között a nyilvánosság előtt augusztus második felében kezdődött. Egy nappal azután, hogy kiderült, a szakszervezeti vezető civilként, de a baloldal támogatásával elindul a pécsi önkormányzat választáson, a Tüke vezérigazgatója, Árki Sándor igen éles hangú közleményt jelentetett meg Hofekker Ferencről. Emiatt be is perelte Árkit a szakszervezeti vezető, folyik a tárgyalás.
 
  Árki ekkor hozta nyilvánosságra, hogy fegyelmit indított a szakszervezet elnöke ellen. A hivatalos indoklás az volt, hogy Hofekker „megpróbálta ellehetetleníteni a Tüke Busz Zrt-t, mint közszolgáltatót, veszélyeztetve ezzel Pécs közösségi közlekedését és a buszsofőrök munkáját is”. Ez hétfői kirúgásának hivatalos indoklása is.

   A történteket nagyban árnyalja az a sajtótájékoztató, amelyet a szakszervezetis még szeptember elején tartott. Ekkor Hofekker Ferenc egyebek mellett arról beszélt, hogy amit a Tüke vezetése ellehetetlenítésnek nevez, az a pécsi buszközlekedés megmentése volt.


  Hofekker Ferenc a Pécsi Közlekedési Zrt. hitelezői választmányi tagjaként megszavazta, hogy a Tüke buszonként a korábbi 26 ezer helyett 300 ezer forintos bérleti díjat fizessen a súlyos adósságokkal terhelt és felszámolás alatt álló PK Zrt-nek. Ez Árkiék szerint felért azzal, hogy önös érdekből, pénzért, „kerülőutakon és hátsó ajtókon keresztül próbálta tönkretenni azt a céget, amely munkát és megélhetést nyújt a számára, megpróbálta tönkretenni a romjaiból fáradságos munkával újra felépített pécsi közösségi közlekedést és megpróbálta veszélybe sodorni kollégái állását és munkahelyét”. Hofekker szerint viszont annyi történt, hogy megmentették a pécsi buszközlekedést. A felszámolónak ugyanis, ha a meglehetősen szerény 26 ezer forintos díjnál jobb ajánlatot ad, bárkinek bérbe kellett volna adnia a buszokat, a pécsiek meg gyalogolhattak volna.

   - Meggyőződésem, hogy a kirúgásom valós indoka nem ez, hanem hogy fényt derítettem rá: valami nem stimmelt a PK Zrt-nél, hogy felügyelőbizottsági tagként a Tükénél olyan dolgokra világítottam rá, amelyek nem feltétlenül utalnak törvényes működésre - vélekedett Hofekker Ferenc, amikor hétfőn megkerestük. - Mivel nem vagyok már alkalmazottja a Tüke Busznak, nem köt semmilyen titoktartás, és most már semmi sem akadályoz meg abban, hogy szépen sorban nyilvánosságra hozzam a sokak számára kínos ügyeket.

 Hofekker leszögezte: ahogyan két évvel ezelőtti eltávolításakor, úgy most is pert indít a Tüke Busz ellen. A különbség annyi lesz, hogy most nem áll meg, és nem lesz semmiféle megegyezés.

   A szakszervezeti vezető szerint a tisztogatásnak nem lesz vége a kirúgásával: nagyon valószínűnek tartja, hogy kollégáját szintén eltávolítják a cégtől.


   Kérdésünkre elmondta: ha a szakszervezet következő elnökségi ülésén továbbra is bizalmat szavaznak neki, akkor elnöki posztjáról nem mond le, és tovább dolgozik a pécsi utasokért és a Tüke Busz Zrt. alkalmazottai érdekében.
 
Forrás: pecsistop.hu