Czibere: jelentősebb béremelésre számíthatnak a szociális területen dolgozók

2016-ban vezetik be az ágazatban dolgozók életpályarendszerét

Az idei bérpótléknál jelentősebb mértékű béremelésre számíthatnak a szociális területen dolgozók jövő júliustól - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

    Czibere Károly a szociális munka napján egy III. kerületi, családok átmeneti otthonában tartott sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy 2016-ban vezetik be az ágazatban dolgozók életpályarendszerét, és ekkor újabb béremelést kapnak az érintettek.

    Az államtitkár Balog Zoltán miniszter üzenetét ismertetve köszönetet mondott a szociális területen dolgozók felelősségteljes, önzetlen munkájáért, szolgálatáért, és jelezte, a kormány fontosnak tartja, hogy a szakemberek megfelelő megbecsülést kapjanak.
    A miniszter emlékeztetett a kormány tavaly decemberi döntésére, amelynek köszönhetően a területen dolgozók 2014 januárjától bérpótlékot kapnak, ami 5-11 százalékos emelést jelent 73 ezer szakmai és 20 ezer technikai munkakörben dolgozónak.

    Czibere Károly azt mondta, az idei 12 milliárd forintos bérpótlékot jövőre is biztosítják. 
    Az államtitkár arról beszélt, hogy a július 1-jei béremelés feltétele az, hogy addig sikerüljön kialakítani egy fenntartható szociális szolgáltatási rendszer koncepcióját.

    Azt mondta, a kormányzat tisztában van azzal, hogy tarthatatlanok a bérviszonyok a szociális ágazatban, ezért is akarnak - több ütemben - javítani a jelenlegi helyzeten. Közölte, a cél az, hogy hosszú távon fenntartható - és ennek garanciáit is tartalmazó - ellátási rendszer körvonalait kidolgozzák a következő hónapokban.

    Szavai szerint erre azért is szükség van, hogy a szociális ágazatra fordított források valóban oda kerüljenek, ahol magas szakmai minőségű munka folyik. Közölte, ez teremti meg majd a későbbi béremelések lehetőségét.

    Az államtitkár az ágazatban dolgozók segítő tevékenységét értékelve azt mondta, sokszor nehéz körülmények között, megfeszített munkát végeznek, elkötelezettséggel szolgálnak. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ők azok, akik minden helyzetben megkeresik a kiutat, azoknál az embereknél is, akikről mások már lemondtak, akiknek az életét mások reménytelennek látják.

    Czibere Károly szerint a szociális területen dolgozók munkája, tapasztalata az ágazat aranytartaléka, ezért a kormányzatnak és a társadalomnak a felelőssége, hogy megbecsülje őket.

    A kormányzati megbecsülés fontos elemének nevezte a munkakörülmények javítását. Utalt arra, hogy az elmúlt néhány évben 3300 idősotthoni férőhely újult meg kilencmilliárd forintból. Hozzátette, a szolgáltatások infrastrukturális környezetének javítását hazai és uniós forrásokból szeretnék folytatni.

    Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester hangsúlyozta: az önkormányzatok legfontosabb feladata a közösségépítés, ahhoz pedig, hogy a leszakadók és a rászorulók is a közösséghez tartozhassanak, nagy szükség van a szociális munkásokra.