Negyvenezerrel bővülhet a közfoglalkoztatottak száma

270 milliárd forintot szánnak rá

Átalakítaná a közfoglalkoztatás támogatási rendszerét a kormány a Belügyminisztérium kormányrendelet-tervezete szerint. A javaslat elfogadása esetén akár egész évben dolgozhatnak a közfoglalkoztatottak, az egyes programok hosszabb ideig működhetnek, továbbá a változtatásoknak köszönhetően negyvenezerrel bővülhet a foglalkoztatottak száma - írja a Magyar Nemzet pénteken.

    A lap ismerteti a közfoglalkoztatás szabályozásának tervezett változtatásait. Az erről készült hatásvizsgálat szerint nem csak a közfoglalkoztatottak száma nőhet, de javulhatnak majd az álláskeresők elhelyezkedésének esélyei.

    Módosulnának többek között a rövid időtartamú közfoglalkoztatás támogatásra vonatkozó szabályok. A támogatási időszak e programok esetében továbbra is négy hónap lehet, de annak már nem kellene egy naptári évre esnie, hanem áthúzódhatna a következő évre is.

    Valamennyi program esetében fontos változás, hogy ha a közfoglalkoztató a támogatott foglalkoztatottak után a szociális hozzájárulási adóból kedvezményt vesz igénybe, úgy a támogatás alapja már nem csupán az adókedvezménnyel csökkentett összeg, hanem a közfoglalkoztatási bérnek s az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adónak a kedvezménnyel csökkentett összege lesz. A lap szerint ez azt jelenti, hogy jelentősen nő a támogatott foglalkoztatottak után járó állami támogatás.

    A tervezetben új elem, hogy hosszabb idejű közfoglalkoztatás esetén a bértámogatáson túl további forrást lehet igényelni a program megvalósításához szükséges anyagköltséghez is.

    A hosszú távú és az országos programok eddig legfeljebb 11 hónapig működhettek, ráadásul ennek az időszaknak egy naptári éven belülre kellett esnie. A támogatási időszak a jövőben 12 hónap lesz, amelynek kétszer is kérvényezni lehet a hat hónapos meghosszabbítását. Vagyis akár két évig is működhet egy program, ami jelentősen javítja egy-egy térségben azok tervezhetőségét, s több ember, hosszabb ideig tartó foglalkoztatására ad lehetőséget - ismerteti a lap a tervezetet.

    A kormány továbbá kiemelten támogatja majd az olyan közfoglalkoztatási mintaprogramokat, amelyek legfeljebb 15 főt foglalkoztatnak, esetükben a beruházási és dologi költségek 100 százalékát átvállalják. Ennek indoka - írják - hogy az ilyen programokból nőhetnek majd ki a közfoglalkoztatáson túllépő, önfenntartásra törekvő szociális szövetkezetek.

    A kormány jövőre az ideinél több mint 15 százalékkal többet, 270 milliárd forintot szán közfoglalkoztatásra, amelynek köszönhetően újabb tízezrek juthatnak munkához. A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint az eddigi, átlagosan évi 200 ezer közfoglalkoztatotton felül 2015 második felében további több tízezer ember – a jelenleg jövedelempótló támogatásban részesülők mintegy negyede – dolgozhat közfoglalkoztatottként. Ezzel párhuzamosan kevesebb pénzt szánnak segélyekre, az önkormányzatok pedig nagyobb szerepet kapnak azok elosztásában - írja a Magyar Nemzet.