Székely Tamás: a tiltakozás hatására a kormány a jelek szerint letett a béren kívüli juttatások adótartalmának drasztikus emeléséről

Mégsem ítélik halálra a cafeteriát?

Jelentős előrelépésként értékeli a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, hogy a tiltakozás hatására a kormány a jelek szerint letett a béren kívüli juttatások adótartalmának drasztikus emeléséről. Ugyanakkor bizonyos korlátozások jönnek a cafeteria felhasználásában – írja a 168 óra.

   Székely Tamás, a VDSZ elnöke a 168 Óra Online-nak elmondta: a legfrissebb információik szerint jövőre a jogalkotók a kedvezményes adózási sávot 500 ezer forintról 450 ezer forintra csökkentik. Az adótörvény-tervezetben szereplő, nagy felháborodást kiváltó adóteher-emelés elmarad. Fontos azonban, hogy míg a 450 ezer forintos összegből a 200 ezer forint alatti rész esetében szabadon lehet választani a cafeteria-elemek közül, az efeletti összeget SZÉP Kártyára kell majd adniuk a munkáltatóknak. 

   Jelenleg 35,7 százalék közterhet kell fizetnie a munkáltatónak, ha a törvényben meghatározott keretekig ad például Erzsébet-utalványt, iskolakezdési támogatást, munkahelyi étkeztetést munkatársainak. A jövő évi adócsomag nagy felzúdulást keltő tervezetében az szerepelt: 2015-től az eddigi kedvezményezett béren kívüli juttatás adója 35,7 százalékról 51,17 százalékra növekedik. A tervezet az egyéb juttatások közterhét is emelte volna 65,79 százalékra, és ezzel a magasabb kulccsal adóztak volna a kedvezményezett juttatások adótörvényben szereplő korlátait meghaladó összegek is.
 
  Székely Tamás úgy látja: az elmaradt egyeztetés és a kormányzati kapkodás következtében született a drasztikus adóemelésről szóló javaslat, amely nem csak 1,8 millió embert – közvetve 3 millió háztartást – rövidített volna meg évente átlagosan nettó 120 ezer forinttal, hanem a költségvetést is megkurtította volna. A kilátásba helyezett cafeteria-adóemelés miatt – a szakszervezet munkaadók körében végzett gyors kutatása szerint – a munkaadók tömegével tagadták volna meg a juttatást, így nemhogy több, de még annyi adót sem tudott volna a költségvetés beszedni e tétel után, mint eddig. A VDSZ elnöke a 168 Óra Online-nak elmondta: bizakodó, ám amíg a parlament nem fogadja el az adótörvényeket, senki nem lehet biztos abban, hogy a munkavállalók számára kedvező döntés születik.

Forrás: 168 óra