Gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő programot fogad el a G20

Öt év alatt kétezer milliárd dollár GDP-többlet

Kétnapos, szombat-vasárnapi ausztráliai csúcsértekezletén öt év alatt kétezer milliárd dollár GDP-többletet és több millió új munkahelyet teremtő, a gazdasági növekedést két százalékponttal erősítő gazdaságélénkítő programot készül elfogadni a világ 19 legfejlettebb iparosodott országát és az Európai Uniót tömörítő G20 csoport.

    Tony Abbott, a csúcstalálkozó házigazdája, ausztrál miniszterelnök a találkozó megnyitóján a gazdaságélénkítő terv összeállítását nevezte meg az összejövetel fő céljának. A találkozón minden tag ismerteti saját intézkedési tervét. „Üzenetünk a világnak ez: képesek vagyunk jobbá tenni a világot, több és jobb munkahelyet teremteni és fokozni a növekedést” - mondta. 

    A G20-ak „Brisbane Action Plan” gazdaságösztönző programját a csúcstalálkozó vasárnapi zárónyilatkozatában részletezik országonkénti bontásban. 

    Joe Hockey ausztrál kincstárnok szombaton bejelentette, hogy a G20 csoport pénzügyminiszterei már készen állnak az intézkedések tervezetével. „Kemény munkával és erős elhatározással összeállítottuk a G20 csúcstalálkozó mintegy kétezer milliárd dollár értéktöbblet teremtésére és több millió munkahely létrehozására kitűzött célját megvalósító intézkedéscsomagot” - fogalmazott. Elmondta, hogy a csomag mintegy ezer, az infrastrukturális beruházások növelését, a nemzetközi kereskedelmi forgalom és verseny fokozását, a bürokratikus akadályok leépítésére és a foglalkoztatás élénkítését szolgáló konkrét intézkedést foglal magában. 

    A globális GDP mintegy 85 százalékát előállító csoport tagjai: Argentína, Ausztrália, Brazília, Nagy-Britannia, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Olaszország, Japán, Mexikó, Oroszország, Szaúd-Arábia, Dél-Afrika, Dél-Korea, Törökország, az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió. A globális GDP az idén mintegy 77 ezer milliárd dollárra tehető.