A Liga ellenzi a szociális ellátások munkaviszonyhoz kötését

Szociális katasztrófát is okozhat

A Liga Szakszervezetek a leghatározottabban ellenzi  a szociális ellátások munkaviszonyhoz kötésének tervét, amely szociális katasztrófát is okozhat, amellett, hogy tovább mélyítené a meglévő szociális válságot - közölte a munkavállalói érdekképviselet szerdán.

    A szakszervezeti szövetség szerint a miniszterelnök által preferált terv, miszerint a munkanélküli - valamint szociális segélyt a kormány megszünteti és közmunkával váltja fel, nemcsak az egyén autonómiájának elvonásáról szól, hanem beláthatatlan és helyrehozhatatlan káros következményei is lehetnek.

    A szociális ellátások nem a munkát pótolják, és nem lehetnek annak feltételei - közölte a szakszervezeti szövetség, hozzátéve:  Magyarországon a szolidaritás jegyében a legrászorultabbak is ugyanolyan esélyt kell kapniuk, mint a társadalom bármely tagjának. Úgy vélik, a leszakadó társadalmi tömegek felemelkedése csak és kizárólag az oktatáson keresztül valósulhat meg, egy nem erő alapú, hanem okos és empatikus, valamint fair segélyezési rendszerrel kombinálva.

    A Liga kiemeli, hogy Magyarországon jelenleg még mindig elfogadhatatlanul magas a munkanélküliség, miközben az Európa-rekorder rövidségű munkanélküli ellátásnak köszönhetően nagyon sokan egész egyszerűen kiesnek a rendszerből, noha valójában nem oldódott meg a helyzetük, mivel sem munkát nem találtak, sem segélyre nem jogosultak.