Külföldi kiküldetés

A kettős adóztatás elkerülése

Nemzetközi közúti árufuvarozással foglalkozó cég munkaidőkeretben olyan munkavállalót foglalkoztat, akit Magyarországon honosítottak - így tudomásom szerint magyar állampolgár -, viszont magyarországi bejelentett lakcíme nincs, csak román. Kérdésem az lenne, hogy a dolgozó megkaphatja/kérheti e - igazolás nélkül - a napi 40 Eurónak megfelelő forintösszeg költségtérítést arra az időre, amikor Romániába teljesít fuvart? – olvasható a munkajog.hu oldalán.

   A Magyar Köztársaság és Románia között a kettős adóztatás elkerüléséről szóló 1996. évi XCIX. törvény (a továbbiakban: Egyezmény) 16. Cikk nevesíti a nem önálló munka adóztatásának helyét.
 
  E cikk 3. pontja kimondja, hogy tekintet nélkül e cikk előző rendelkezéseire, az olyan díjazás, amelyet nemzetközi forgalomban üzemeltetett hajó, légi jármű, vasút vagy közúti szállító jármű fedélzetén végzett nem önálló munkáért fizetnek, abban a szerződő államban adóztatható, amelyben a vállalkozás tényleges üzletviteli helye található.
 
   Az Egyezmény 16. Cikk 3. pontja külön nevesíti a közúti szállító jármű fedélzetén végzett – azaz a kamionos - nem önálló munkaér fizetett díjazás adóztatásának helyét. Nincs tehát sem annak jelentősége, hogy a kamionos Romániában 183-napnáltöbb napot tölt-e el, vagy annak sincs jelentősége, hogy milyen illetőségű. Az az állam jogosult a kamionos bérét megadóztatni, ahol a kamiont üzemeltető vállalkozás tényleges üzletvezetési helye található, ez pedig Magyarország.
 
   A külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 285/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 1. § értelmében a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 3. számú melléklet II. Igazolás nélkül elszámolható költségek fejezet 7. pont a) alpontja szerinti költség a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély esetében – amennyiben nem választja a 2. § szerinti elszámolást – napi 40 eurónak megfelelő forintösszeg.
 
   A kamionsofőr jövedelme a magyar-román adóegyezmény szerint Magyarországon adóköteles, függetlenül a sofőr adójogi illetékességétől, ezért még az állandó lakóhelyének hollétét sem kell vizsgálni. Sem az Szja tv. sem pedig a hivatkozott Korm. rendelet nem tartalmaz sem állampolgársághoz, sem pedig lakóhelyhez kötötten feltételeket a napidíj juttatásához, ezért a beadványában említett munkavállalónak adható igazolás nélkül a napi 40 Eurónak megfelelő költségtérítés.
 
Forrás: munkajog.hu