Kitiltották a szakszervezeti vezetőt

A Független Demokratikus Szakszervezet elnökét két hete rúgták ki a Tüke Busztól

A történelem megismétli önmagát. Hofekker Ferencet, a pécsi busztársaság mellett működő szakszervezet elnökét kirúgása után a cég területéről is kitiltották. Hofekker szerint a társaság közelgő feldarabolása miatt próbálják kétségbeesetten ellehetetleníteni és minél jobban meggyengíteni az érdekvédelmet – írja a pecsistop.hu.

  Hofekker Ferencet, a cég mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnökét két hete rúgták ki a Tüke Busztól.

   Nemrég pedig egy levelet kapott a cég vezérigazgatójától, Árki Sándortól, amelyben utóbbi nemes egyszerűséggel kitiltja a cég területéről.
 
   A cég vezetője azzal érvel, hogy a Munka törvénykönyve (Mt.) nem rendelkezik arról, hogy a szakszervezetet csak az elnök képviselheti, és nem vitatható el a társaság joga, hogy „megszabja a rendelkezésére álló ingatlanokra belépők körét”.

  „Az Önnel szembeni fegyelmi eljárás lefolytatását követő, munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetését eredményező szándékos magatartása, a Társaság Önnel szembeni teljes bizalomvesztése kellő alappal szolgál arra, hogy ... megtagadja belépését Társaság rendelkezésére álló ingatlanok területére” - áll a meglehetősen ködbe vesző magyarázatban.

   Hofekker Ferenc megkeresésünkre elmondta: két éve pontosan ugyanez a forgatókönyv játszódott le, kirúgták, majd kitiltották. Akkor egy hónapba telt, mire kiderült, hogy a kitiltása törvénytelen. - Az Alaptörvényt, a Munka törvénykönyvét és a PTK-t is sérti a cég lépése, természetesen bírósághoz fordulok - mondta Hofekker Ferenc. - Ha ez az egész a cég mellett busás pénzekből működő ügyvédi iroda munkája, akkor ezért igazán kár volt. Ugyanakkor a kitiltásom súlyos károkat okoz a szakszervezet működésében.

   A szakszervezet elnöke leszögezte: mindennek a célja az ő eltávolítása a cégtől és a dolgozóktól, és a szakszervezet meggyengítése, amennyire lehet.

   - A társaság nem tudja kigazdálkodni a fonódó hálózat plusz költségeit, és a tudomásomra jutott, hogy a Tüke Busz feldarabolására készül a városvezetés - mondta Hofekker. - Mivel sok szakmai hibát csak én tudnék felfedni, nyilván útban voltam.

   Hofekker Ferenc kérdésünkre elmondta: a munkabéke megőrzése érdekében egyelőre nem tervez más lépést az ügyben azon kívül, hogy a bírósághoz fordul.
 
Forrás: pecsistop.hu