Vasárnapi zárva tartás helyett vasárnapi munkavégzés

Játék a szavakkal

Sok frakciótag meglepődött, hogy a kormányfő kiosztotta Kósa Lajosékat, akik azt mondták, amit korábban ő. Úgy vélik, játék a szavakkal, hogy Orbán most támogatta a KDNP-s ötletet. A multik gyárait most sem zárnák be vasárnapra – olvasható a vs.hu.

  A Fideszben – ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk – általános ellenérzéssel fogadták a kereszténydemokraták ötletét, és mivel korábban maga Orbán Viktor is ellenezte azt, a frakció mellett a pártelnökség, sőt a kormány néhány tagja is biztos volt benne, hogy ismét a süllyesztőbe kerül majd a sokadszorra előhozott felvetés. A kormányfő a résztvevők elmondása szerint ehhez képest nemcsak, hogy támogatandónak nevezte a javaslatot, de ellentmondást nem tűrő hangnemben vágott vissza azoknak a képviselőknek - köztük a Fidesz alelnökének, Kósa Lajosnak vagy Balla György frakcióigazgatónak - akik helytelennek vagy az erősödő kormányellenes közhangulat miatt időszerűtlennek nevezték a változtatást.
 
   Orbán Viktor a beszámolók szerint azzal érvelt volt a mostani bevezetés mellett, hogy a társadalmi indulatokat esetlegesen felkorbácsoló változtatásokat csak a ciklus elején érdemes átvinni.
 
 
Zárva tartás helyett munkavégzés
 
   A miniszterelnök pálfordulása mögött több, a VS.hu-nak nyilatkozó képviselő szerint ugyanakkor nincs igazi álláspontváltozás, csak„játék a szavakkal”.
 
  A KDNP kezdeményezését ugyanis az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról helyett vasárnapi munkavégzésről szóló javaslatra keresztelik át.
 
   A kötelező zárva tartást Orbán érvelése szerint ugyanis többségükben inkább ellenzik az emberek, de ha úgy teszik fel a kérdést, hogy legyen-e szabad a vasárnap, vagyis a multi ne dolgoztathassa pihenőnapon az alkalmazottakat, akkor inkább támogatják.
 
   Orbán arra is kitért, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma egyelőre csak a kereskedelemben dolgozókat érintheti, a többi ágazatban nem lehet meglépni ugyanezt, mert a gazdaság állapota nem engedi meg, hogy a folyamatos üzemben dolgoztató multicégek (például a nagy német autógyárak) csökkentsék termelésüket vagy épp kivonuljanak a tiltás miatt az országból.
 
Taktikáznak?
 
   A többlépcsős bevezetés ígéretével Orbán a zárva tartást bírálók egy másik érve alól is kihúzta a talajt. Sokan ugyanis azért ellenezték és nevezték álságosnak a KDNP-s felvetést, mert csak a munkavállalók egyetlen rétegének – a bolti dolgozóknak – járt volna ki pihenőnapot. „Így viszont el lehet mondani, hogy ez csak a kezdet, még akkor is, ha 2054-ig nem valósul meg a folytatásból semmi” – értelmezte a kormányfői stratégiát egy fideszes.
 
   A KDNP-s kezdeményezés mostani felkarolásában nagy szerepe lehet annak is, hogy a törvényjavaslat ezúttal egyfajta piacszabályozással is összekötötte a pihenőnap ügyét: a nyitva tartás tilalma ugyanis csak a 400 négyzetméter feletti – jellemzően multinacionális hátterű – boltokra vonatkozik, a több szempontból eddig is kivételezett hazai üzletláncok – például a CBA – legtöbb egysége nyitva tarthat. Ez utóbbi gondolatmenetet alátámasztja Orbán Viktor november eleji rádióinterjúja is, amelyben a miniszterelnök elismerte, hogy ő maga is szokott vasárnap vásárolni.
 
   „Az biztos, hogy az én fejemben nincs olyan terv, hogy befolyásoljuk az emberek viselkedését, az emberek el tudják dönteni, mit csináljanak vasárnap" – magyarázta a kormányfő, hozzátéve, hogy azt sokkal inkább kérdésnek tartja, hogy az emberek kis vagy nagy boltokban költik-e el a pénzüket.
 
Forrás: vs.hu