Mi lesz azzal a 20-25 ezer emberrel, akit elbocsájtanak?

Hatástanulmány és egyeztetések nékül

Harrach Péter (KDNP) a napokban jelentette be, hogy a kormány támogatja az üzletek vasárnapi zárva tartási ötletüket. Békéscsabaiakat kérdeztünk meg a zárva vs. nyitva állapotról. Vajon kevesebb munkához tényleg kevesebb munkás kell? – írja a hir6.hu.

  – Amikor nem 12-14 órát dolgozok, hanem napi nyolcat, és a szabadidőmben el tudok menni vásárolni, majd akkor zárjanak be a boltok vasárnap – mondja egy fiatal anyuka. Hozzáteszi, én például csak vasárnap tudok elmenni, mert hétköznap sosem érek haza nyitva tartási időn belül. Egészen biztos, hogy a vasárnapi nyitva tartás létszámleépítéssel és forgalomkieséssel fog járni.
 
   – Nekem két beosztottam van, és ha egy hónapból négy vasárnap kiesik – fejtegeti Bodnárné Dimitrov Klára, az egyik üzletközpont bababoltjának a tulajdonosa –, akkor is marad 26 nap. És ha ezt a 26 napot felszorozzuk a napi 11 órás nyitva tartással, akkor 286 óra jön ki. Egy nyolcórás alkalmazott havi 168 órát dolgozik, tehát akkor is kell mellé egy hatórás munkatárs – ezáltal nálam nem kell megválni senkitől sem.
 
  Hrabovszki György a legnagyobb békéscsabai bevásárlóközpont igazgatója szerint teljes dilettantizmusról szól a javaslat megfogalmazása, hiszen a mai magyar gazdasági helyzet egyszerűen ma nem teszi lehetővé, hogy egy olyan húzóágazat, mint a kereskedelem korlátozások közé essen. Azt gondolom, nem volt megfelelő hatástanulmány, és nem volt megfelelő egyeztetés a szakmai szervezetekkel.
 
   Hozzáfűzi, mert egyértelműen kiderült volna, hogy a vasárnapi zárva tartás – becslésem szerint –: országosan minimum 20-25 ezer munkahely megszűnését jelentené. Azonfelül, akik a kereskedelemben maradnak, lényegesen kevesebbet fognak keresni, hiszen a vasárnap ma is egy pótlékkal bíró időszak, és sokan emiatt választják a vasárnapi munkavégzést. Ettől még a kereskedők kiadásai ugyanakkorák maradnak: a bérleti díjak, a logisztikai és könyvelési költségek vonatkozásában. Azonban természetes módon valahol muszáj behozniuk a forgalomkiesést, és ezt pedig a béreken és a létszámon fogják megtakarítani.
 
Forrás: hir6.hu