Pert nyert a szakszervezeti vezető a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójával szemben

Elfelejtett meghívások és jelentések
 
 Pert nyert első fokon Árki Sándorral szemben Hofekker Ferenc, a cégtől nem rég eltávolított szakszervezeti vezető. A végzés szerint törvénysértően működik a Tüke Busz, mivel Árki nem adta le a negyedéves jelentéseket a FEB-tagok számára, erről pedig a városvezetés is tudhatott. Hofekker szerint a dolgozók megfélemlítését szolgálta, hogy őt és Sovák Attilát kirúgták, a fonódó hálózat vesztesége pedig áremeléseket hozhat – írja a pecsistop.hu.

  Első fokon pert nyert Hofekker Ferenc szakszervezeti vezető Árki Sándorral, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójával szemben. Hofekker törvényességi felügyeleti vizsgálatot kért a cég ellen, miután több közgyűlésre sem kaptak a felügyelőbizottság (FEB) munkavállalói tagjai meghívót, illetve a FEB nem kapta meg Árki Sándortól a törvény által előírt negyedéves, a cégről szóló jelentést.

Elfelejtett meghívások és jelentések

  A Pécsi Törvényszék Cégbírósága által hozott első fokú ítélet szerint Hofekker Ferenc még júniusban kérte a törvényességi felügyeleti vizsgálat lefolytatását a cég ellen, mivel Árki Sándor vezérigazgatónak és Weidinger Antal felügyelőbizottság elnöknek sem a május 16-ai, sem a május 23-ai közgyűlésekre nem sikerült meghívnia a FEB munkavállalói tagjait (Hofekker Ferencet és Sovák Attilát - a szerk.).

   A meghívás elmulasztásával a két FEB-tag nem gyakorolhatta tanácskozási jogát, és meghívás nélkül elestek attól a joguktól, hogy a társasági közgyűlésre napirendi pontokat terjeszthessenek be. A cégbírósági indoklás szerint Hofekker a kérelmében azt is írta, ezeknek a kötelezettségeknek Árki és Weidinger 2012 óta nem tesz eleget, többszöri szóbeli kérés ellenére sem. A kérelemben az is szerepel, hogy Árki Sándor a törvény előírása ellenére nem adja le a FEB felé negyedévente kötelező jelentést (amely a társaság ügyvezetéséről és vagyoni helyzetéről, valamint üzletpolitikájáról kellene, hogy szóljon).

   A beadvány kapcsán a cégbíróság írásban kérte a Tüke Busz Zrt-t, hogy 30 napon belül nyilatkozzanak, vitatják-e a leírtakat, illetve arra is felszólította a társaságot, hogy állítsák helyre a törvényes működését a cégnek, és a törvénysértő állapotot szüntessék meg. 

A vezetőség szerint nem úgy volt

  Árkiék ellenbeadvánnyal éltek, melyben arra utaltak, Hofekker rosszhiszeműen gyakorolja FEB-tagságát, ezért pénzbüntetést kérnének rá. A vezérigazgató azzal érvelt, hogy mindkét közgyűlésről értesítették Weidinger Antal FEB-elnököt. Az érv az volt, hogy a FEB testületként működik, amelynek vezetője az elnök, a vezérigazgatót pedig nem kötelezi jogszabály arra, hogy minden FEB-tagot egyenként értesítsen a közgyűlésekről. Árki beadványa szerint Hofekker már hatályon kívüli jogszabályokra is hivatkozott a törvényességi vizsgálatról szóló kérelmében.

   A Pécsi Törvényszék Cégbírósága azonban máshogy látta a dolgokat. 

A cégbíróság szerint Hofekkernek van igaza

   Az ítélet szerint ugyanis Hofekker jogosan hivatkozott a kérelmében fogalmazott jogszabályokra, Árki és jogi képviselője pedig alaposan benézték az általuk hivatkozott jogszabályokat. Az ítélet szerint a közgyűlési értesítők sem voltak rendben (nem volt kifejtve bennük az egyes gyűlések részletes napirendje), valamint az sem, amire Árki hivatkozott beadványában: a FEB ugyan tényleg testület, de a tagokat külön-külön kell meghívni, ami nem a FEB-elnök, hanem Árki Sándor vezérigazgató kötelezettsége.

   Az ítélet arra is kitér, hogy Árki azzal, hogy a FEB felé nem készítette el a negyedéves jelentéseket, törvénysértő módon járt el - és ezen okból maga a Tüke Busz Zrt. is törvénysértő módon működik, és saját alapszabályába, illetve a felügyelőbizottság ügyrendjébe ütközik. Az első fokú ítéletben Árki Sándor a cégbíróság 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta, és ugyanekkora összeget rótt ki a Tüke Busz Zrt-re is. 

Az önkormányzat tudhatott a törvénysértő működésről?

   Az ítélet kapcsán a Pécsi STOP megkereste Hofekker Ferenc szakszervezeti vezetőt, aki elmondta, a verdikt megerősíti azt, amit az érdekképviselet már régóta tud és közli folyamatosan az érintettekkel: a Tüke Busz Zrt. törvénysértő módon működik. Hofekker szerint a törvénysértő működésről a FEB elnökének tudomása volt, és mivel elnökként neki beszámolási kötelezettsége van a városvezetés felé, az önkormányzatnak is tudnia kellett a problémáról - mégsem történt semmi.

   Vagyis történt: Hofekkert kirúgták és kitiltották a Tüke Busz területéről, és nem sokkal később Sovák Attilát - a másik munkavállalói FEB-tagot - is menesztették az állásából, valamint az üzemi tanács maradéka is felállt a székéből.

Fonódó hálózat: áremelés jöhet, és a cafetéria-keret is olvadhat?

  Hofekker szerint a kirúgások a társaság közelgő feldarabolásának előszelét jelentik, illetve azt, hogy a munkavállalókat megfélemlítsék a cégnél. 

  A szakszervezeti vezető kitért a fonódó hálózatra is, amely szerinte jelenlegi formájában nem jó, és 150 milliós veszteséget termel. „Azért nem többet, mert a saját javítóműhely megléte nagy segítség. Egyébként a műhelyt a szakszervezet már 2011-ben kinézte és tárgyalt róla, de akkor a város leállíttatta a projektet” - tette hozzá. 

  Hofekker szerint a veszteségek csökkentése érdekében várhatóan jegy- és bérletáremelés lesz a Tüke Busznál, de az is elképzelhető, hogy a veszteséget a munkavállalók cafetéria-keretének terhére próbálja csökkenteni a társaság - magyarán valamennyi részét elvennék a dolgozóktól.

   A szakszervezeti vezető szerint az utasok is látják, hogy a fonódó hálózat erőltetése közben üresen futnak a buszok bizonyos időszakokban, és az is figyelemfelkeltő, hogy a Tüke Busz hitelt vesz fel. 

   Hofekker hozzátette, a városvezetésnek azonnal belső vizsgálatot kellene elrendelnie a cégnél, és a felelősségre vonást sem kellene kihagyniuk az ítélet fényében.
 
Forrás: pecsistop.hu