Kedveznek a dohányiparnak, ha új munkahelyeket teremtenek

Csökkenthetik az egészségügyi hozzájárulást

Csökkenthetik a dohányipari vállalkozások a rendkívüli egészségügyi hozzájárulásukat, ha idén munkahelyteremtő beruházást hajtottak végre. Erről szóló módosító javaslatot fogadott el csütörtökön az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége.

    A testület Szatmáry Kristóf és Selmeczi Gabriella fideszes képviselők a dohányipar 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló előterjesztéséhez benyújtott be módosítást. Ennek értelmében az adófizetési kötelezettség - legfeljebb a fizetendő adó mértékének 80 százalékáig - csökkenthető. 

    Az a dohányipari vállalkozás élhet ezzel, amely termelő beruházást valósított meg idén. A fizetendő adó mértéke legfeljebb a beruházási érték 30 százalékának megfelelő összeggel csökkenthető, és abban az igénybe vett uniós vagy hazai támogatások nem vehetők figyelembe. 

    Orbán Gábor adóügyi államtitkár a testület előtt megerősítette, hogy egyszeri adóról van szó, amelyből 11-12 milliárd forintos bevételre lehet számítani. A bizottság kormány által is támogatott módosító javaslata ezt néhány százmillió forinttal csökkentheti. Kérdésre válaszolva azt mondta: nincs adat arról, hogy mely cégeket érinthet ez a kedvezmény. 

    Ellenzéki felszólalók, Szilágyi György (Jobbik) és Schiffer András (LMP) is arra várt választ: milyen beruházást hajtott végre idén a Continental Dohányipari Zrt.? Lukács László (Jobbik) szerint az említett cég beruházásainak értéke szerint mintegy 600 millió forinttal csökkentheti adóját. 

    Selmeczi Gabriella úgy felelt: a befolyt összegből egyszeri fejlesztések hajthatók végre az egészségügyben, és célnak nevezte a dohányzás visszaszorítását.