MKKSZ: a demonstráció alapján dönthet a kormány a követelésekről

Hat éve nem volt bérfejlesztés a közszférában

 A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint a kormány állítólag attól teszi függővé a bérfejlesztást, hogy mennyien mennek el a szombati demonstrációjukra – írja a HVG.

  A jövő heti bártárgyalás előtt, szombaton tart demonstrációt Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt.
 
   A közszférában dolgozók amiatt vonulnak az utcára, mert hat éve nem volt bérfejlesztés az ágazatban, folyamatosan csúsztatják az életpálya-modell bevezetését, illetve a kormánytisztviselőknél már több helyen napi 10-12 órás munkaidőt írnak elő.
 
   A szakszervezet ezért novemberben a tárgyalások során arra tett javaslatot, hogy jövőre valamennyi közszolgálati dolgozó, legalább 5%, de minimum 10 ezer forint fizetésemelésben részesüljön. A kormánnyal erről jövő héten egyeztetnek tovább, ezért gondolták úgy a szakszervezetek, hogy követelésük erősítése érdekében demonstrációt szervezzenek.
Ám a hvg.hu birtokába került, a szakszervezet megyei testületileg szánt levelében az elnökség azt írta, a kormány azt üzenete, a bérfejlesztést attól teszik függővé, hogy hányan lesznek a közszolgálati demonstráción.
 
  Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára a hvg.hu-nak megerősítette, valóban küldtek ilyen levelet, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen forrásból értesültek a kormány hozzáállásáról. Csak annyit mondott, „megbízható forrásból”. Szerinte viszont nem függ össze a követelésük jogosultsága azzal, hogy hányan tüntetnek. „400 ezer embert érint az, hogy a kormány hat éve nem emelte a béreket, a munkafeltételek viszont folyamatosan romlanak” – mondta Boros Péterné.
 
  A főtitkár szerint egyébként kevesen lesznek a tüntetésen, már csak azért is, mert a kormánytisztviselők egy része a munkahelyük esetleges elvesztése miatt nem mernek demonstrálni.
 
   Az ügyben kerestük a kormányszóvivői irodát, ha válaszolnak, azt természetesen közöljük.

Forrás: HVG