NGM: egyeztettek a nemzetgazdasági tárca vezetői a LIGA-val

„A társadalmi párbeszéd szinte teljesen megszűnt Magyarországon”

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vezetői egyeztettek a LIGA Szakszervezetek képviselőivel november 20-án, erről az NGM és a LIGA is közleményben adott tájékoztatást a megbeszélések után - szögezte le az NGM pénteken az MTI tájékoztatására.

    A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt azért erősítette meg, mert Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy „a társadalmi párbeszéd szinte teljesen megszűnt Magyarországon”.

    A tárca emlékeztetett arra, hogy az egyeztetésen ott volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár is, akik biztosították tárgyalópartnereiket arról, hogy a kormány nyitott további egyeztetésekre is a LIGA felvetéseiről. 

    Az akkor kiadott tájékoztatások szerint a megbeszélésen áttekintették a munkavállalókat érintő legfontosabb ügyeket, így az új Munka törvénykönyve bevezetésének tapasztalatait, a sztrájktörvény bírósági anomáliáit, a korkedvezményes nyugdíj felülvizsgálatát lezáró határidő kérdését, a cafeteria részeként az önkéntes nyugdíjpénztárak támogatásának lehetőségét. Egyetértés alakult ki abban, hogy meg kell kezdeni a következő évi bértárgyalásokat és a minimálbér meghatározását kialakító egyeztetést.

    Ezt követően az ígéreteknek megfelelően összeült a konzultációs fórum, ahol tovább egyeztetettek a felek - jelezte az NGM.