A kormányhivatalokban is tízórás munkaidő lesz?

Nem várhatóak elbocsátások

Megkérdeztük, és azt is, hogy mi lesz a munkaügyi központokban. Nem volt könnyű menet – írja a nyugat.hu.
 
  Miután a Miniszterelnökségen bevezették a napi tízórás munkaidőt, és sorra mondanak fel a családos alkalmazottak, elterjedt a hír, hogy a kormányhivatalokban is tervben van a munkaidő hosszabbítása. Ráadásul közben annak is híre ment, hogy megszüntetik a munkaügyi központokat. Kíváncsiak lettünk, van-e igazság az információkban.
 
   Kérdéseinket elküldtük a Vas Megyei Kormányhivatalnak a múlt hét csütörtökén, pénteken telefonon azt a választ kaptuk, hogy némi türelmünket szeretnék kérni, és majd válaszolnak. Pár órával később már a Miniszterelnökség sajtósa hívott fel. Az első két kérdést, ami szerint bevezetik-e a kormányhivatalokban a napi tízórás munkarendet, és hogy lesznek-e emiatt elbocsátások, egyből tagadták. Viszont a munkaügyi központok sorsát firtató kérdésre akkor még nem tudtak válaszolni. Végül ezen a héten, szerdán jött az e-mail a hivatalos állásfoglalással. A válaszokat változtatás nélkül közöljük.
 
A Miniszterelnökség válasza a tízórás munkarenddel kapcsolatban
 
  Téves az a feltételezés, mely szerint lenne arra irányuló szándék, hogy kormányhivataloknál, így a Vas Megyei Kormányhivatalnál is bevezetnék a 10 órás munkanapot. Lázár János Miniszter Úr nem tett ilyen nyilatkozatot és nem hozott ilyen döntést. A Vas Megyei Kormányhivatal dolgozóinak nem kell 10 órát dolgozniuk, és ennek következtében elbocsátások sem lesznek a Hivatalnál.
 
   A munkaügyi központok sorsa, csak e hét elején dőlt el, ezért erre csak később tudtak válaszolni, de meglepő módon itt is nem volt a válasz, vagyis nem szűnik meg a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, és itt sem várhatóak elbocsátások.
 
A Munkaügyi Központtal kapcsolatos hivatalos állásfoglalás
 
  A Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának megszűnésével kapcsolatos kérdésére tájékoztatjuk, hogy nem lépett hatályba olyan jogszabály, amely a VMKH Munkaügyi Központjával kapcsolatos szervezeti átalakításról rendelkezne. Ezért nincs realitása a munkavállalók további foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésnek sem.
 
   A történet kiindulópontja az volt, hogy Lázár János Miniszterelnökségén bevezették a napi tízórás munkarendet, amire Lázár csak annyit mondott: „A szolgálatnak és így a munkaidőnek nálunk kezdete van, vége nincs, ezért a Miniszterelnökség sajnos valóban nem egy családbarát munkahely. De ezt tudja és tudta minden munkavállaló, aki nálunk vállalt vagy vállal munkát.”
 
Forrás: nyugat.hu