A női dolgozók 15 százaléka már kapott szexuális ajánlatot

Gemius Hungary Kft:

A magyar munkavállalók fele nem akar női főnököt, beosztottat, és vele egy szinten lévő női kollégát is körülbelül minden negyedik ember akar, derül ki a Gemius Hungary Kft. 2014 nyarán készült felmérésből – írja a Népszava.

  A kérdőívet 3200, tizennyolc év feletti internet felhasználóval töltették ki. A nők 31 százaléka, a férfiak 25 százaléka gondolja úgy, hogy a nőket és férfiakat nem kezelik ugyanúgy a munkahelyeken, és a nők 37 százaléka, illetve a férfiak 24 százaléka szerint a fizetésekben is van különbség.
 
  A kérdőív eredménye szerint a nők 16 százaléka kapott már általánosító megjegyzést nemére, és 15 százalék mondta azt, hogy nyíltan és burkoltan is kapott szexuális ajánlatot.
 
 Nemzetközi felmérésekből kiderült, hogy a válaszolók közül sokaknak az lenne az ideális munkahely, ahol a nők és férfiak aránya azonos lenne. Kutatások bizonyították, hogy egy vállalat sokkal sikeresebb, ha a nők is ugyanolyan fontos szerephez jutnak, mint a férfiak.
 
  Magyarországon egymillió-százezer munkavállaló sürgős változást szeretne. A Nyitottak vagyunk közösségi szervezet (amelyet az espell, Google és a Prezi alapított) olyan munkahelyeket szeretne, ahol egyenlő arányban dolgoznak nők és férfiak.
 
  A kezdeményezéshez eddig 800 cég (köztük a Microsoft Magyarország, GE Hungary, IKEA Lakberendezési Kft, Sziget), szervezet és közösség csatlakozott.
 
   Faix Csaba a Prezi kommunikációs vezetője hangsúlyozta, nem csak nagy dolgokban kell gondolkozni, már az is óriási előrelépés, ha részmunkaidőben foglalkoztatnak, ha családbarát programokat szerveznek, vagy, ha a vidéki dolgozóknak buszokat indítanak.
 
Forrás: Népszava