Tízezer informatikus kaphatna azonnal állást Magyarországon

Kódolás Órája

 A kódolás világnyelv, ismerete már gyerekkortól óriási előnyt jelent. Ennek szellemében indul el hétfőn itthon is a Kódolás Órája című eseménysorozat. A Microsoft szerint Magyarországon 10 ezer betöltetlen informatikusi állás van, így az utánpótlás növelése kulcskérdés – írja a HVG.

  A programnyelvek, kódnyelvek épp olyan világnyelvek, mint az angol: aki kellő szinten ismeri, annak egyfajta útlevelet jelent az informatika globális munkaerőpiacára. Európában mintegy 4 millió kódoló dolgozik, ez a szám évente 100 ezerrel nő. Számos magyar informatikus dolgozik külföldön, a magyar szakemberek Ausztriában, Németországban és Nagy-Britanniában is keresettek – pedig itthon is szükség lenne rájuk.
 
  A statisztikák szerint jelenleg 82 ezer honfitársunk dolgozik az informatikai szektorban, ám mintegy 10 ezer betöltetlen állás van a területen. Az utánpótlás pedig nem érkezik nagy sebességgel: évente 5 ezer fiatal felvételizik informatikai szakokra, éppen annyian, ahány finanszírozott informatikusi hely van a felsőoktatási intézményekben, ám a felük lemorzsolódik, így mindössze 2500-an végeznek minden évben.
 
  Ahogy az emberek életük egyre több területén találkoznak az informatikával, úgy válik a kódolás speciális, komoly szakértelmet és képzettséget követelő tudásból mindenki számára hozzáférhető lehetőséggé. Ezt a folyamatot meggyorsítandó indult útjára az Egyesült Államokban 2013-ban a Kódolás Órája című eseménysorozat, amelynek célja, hogy korra és nemre való tekintet nélkül népszerűsítse a kódolást világszerte. Eddig közel 52 millióan vettek részt a program valamelyik eseményén, 15 millió diák vett részt a rendhagyó tanórákon a világ 180 országában 30 különböző nyelven.
 
   A Microsoft most Magyarországon népszerűsíti a kezdeményezést: a szervezők arra buzdítják a szülőket és az oktatási intézményeket, hogy ezen az egy héten szánjanak legalább egy órát a programozás alapjainak megismerésére és megismertetésére. A kezdeményezők szerint nincs szükség számítástechnikai előképzettségre ahhoz, hogy valaki elkezdjen programozni. Ha ön is kipróbálná, itt talál egy jól használható, ingyenes szolgáltatást/alkalmazást.
 
   Aki alapszinten megtanulja a kódolást, a számítástechnikát a kreativitása kibontakoztatására is felhasználhatja, miközben fejlődik a problémamegoldó készsége – és nem mellesleg egyre többször könnyíti meg közvetlenül a munkához jutást.
 
   A Kódolás Órája alkalmából a szervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy készítsék el nevük bináris változatát ezen az oldalon, és osszák meg a Facebookon.
 
Forrás: HVG