Sokan fizetés nélkül maradhatnak január elején

Nyilatkozniuk kell a cégeknek tényleges tulajdonosukról

 Fizetés nélkül maradhatnak az év elején a dolgozók azoknál a cégeknél, amelyek december 31-éig nem nyilatkoznak tényleges tulajdonosukról számlavezető bankjuknak. A gazdasági társaságok 15-20 százaléka egyelőre nem adta le a papírt. Az egyik vállalkozói érdekképviselet szerint a pénzmosás elleni törvény szigorítása visszaszoríthatja a feketegazdaságot, és eltüntetheti az adócsalásra használt fantomcégek egy részét – írja az mno.hu.

   A cégek tényleges tulajdonosát meg kell adni a számlavezető banknak vagy bankoknak. A nyilatkozattételre nemcsak a vállalkozásokat, de az alapítványokat, egyesületeket is kötelezi a pénzmosás elleni törvény tavalyi szigorítása. Az OTP illetékes ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy ügyfeleik 10-15 százaléka még nem postázta vagy adta le személyesen a formanyomtatványt. A tulajdonosi nyilatkozatot csak a 2013 júliusa előtt nyitott számlákra írja elő a jogszabály.

  „Még mindig van több tízezer olyan vállalkozás, amely ezt a nyilatkozatot még nem tette meg. Ez sajnos azzal a következménnyel jár, hogy a 2015. január 1-jétől nem fog tudni a számlája fölött rendelkezni, tehát nem tud utalást indítani, készpénzt felvenni. Mivel január 5-e az első banki munkanap, ez sok esetben a munkabérfizetéssel esik egybe. Lehet, hogy nagyon sokan nem fogják megkapni a munkabérüket” – fogalmazott Csonka Tibor.link
 
   Az iparkamara elnöke arra emlékeztet, hogy az egész Európai Unióban kötelező ilyen nyilatkozatot tenni. „Január 1-je után azok a cégek, amelyek ezt a nyilatkozatot nem tették meg, nem a tudnak a pénzükről rendelkezni. A mi információink, ismereteink szerint nagyjából a vállalkozások 15-20 százaléka még nem tette meg ezt a nyilatkozatot, ez több százezer vállalkozást érinthet. Ez a gazdaságnak nagyon kellemetlen szituáció lehet, hiszen a fizetések leállása a teljes gazdasági környezetet rongálja” – fejtette ki Parragh László.
 
   A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint a bejelentési kötelezettség visszaszoríthatja a feketegazdaságot. „Ha ez picit elmozdítja, tisztítja a magyar gazdaságot, akkor, úgy gondolom, ezt a kis fáradságot érdemes vállalni” – jelentette ki Dávid Ferenc főtitkár.
 
   Az adószakértő azt mondja, a cég tényleges tulajdonosát eddig is azonosítani kellett a bankszámla nyitásakor, az újdonság a büntetés bevezetése, azaz a számla zárolása. „Például egy magyar cégnek a tulajdonosa egy magyar cég, annak pedig külföldi tulajdonosa van, amely lehet, hogy offshore-területre bejegyzett cég – itt kezdődnek az igazi problémák. A bank elvár tőlünk egy nyilatkozatot, amelyet a magyar számlatulajdonos ügyvezetőjének kell megtennie. Lehet, hogy ez a nyilatkozat valótlan, ez nem fog rögtön kiderülni, hiszen nem fogják rögtön ellenőrizni” – mondta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. A szakértő megjegyezte, hogy a hamis nyilatkozatnak a későbbiekben büntetőjogi következményei lehetnek.

Forrás: Magyar Nemzet