Segély helyett külföldi munka

Indul a téli munkavállalási főszezon

Sokan már rutinszerűen indulnak útnak, mások most először próbálnak szerencsét.December közepétől indul a téli munkavállalási főszezon külföldön – olvasható a sonline.hu oldalán.

– Én másodszor indulok útnak, főként azért, mert már elsőre is megtaláltam számításaimat – mondta lapunknak a 28 éves Valéria, aki már tavaly is pultos-felszolgáló volt egy felső-ausztriai síparadicsomban. – Itthon némettanárként dolgoztam, de szerződésemet először csak akadozva, évente újították meg, utána meg már nem.
Kint a három hónapos téli szezon alatt keresett közel annyit, mint itthon egész évben. 

   A barcsi Bencsik Zoltán néhány hete utazott Olaszországba dolgozni. Velencében most kezdte állandó munkáját egy francia cégnél matrózként. Munkahelye egy 170 férőhelyes, 20 fős személyzettel bíró hajó.
– Szeretem ezt a munkát, a pénz is nagyon jó, de még minden új – mondta. – Igazi nemzetközi a hely: francia cég Olaszországban német kapitánnyal és angol vendégekkel, no és magyar, francia, olasz matrózokkal.

  Egyre többen vannak, akik szándékosan időzítik december környékére külföldi munkavállalásukat. Az ünnepek közeledtével ugyanis a legnépszerűbb célországokból tömegével mennek haza a munkavállalók, jelentős részük még annak árán is, hogy megszűnik addigi munkaviszonyuk. A sok megüresedő állás viszont jobb elhelyezkedési lehetőséget, magasabb kialkudható bért jelent azoknak, akik lemondanak a családi ünnepről. 
 
  Az első alpesi havazás nemcsak a téli sportok iránt érdeklődők figyelmét keltette fel, hanem azokét is, akik munkát szeretnének vállalni a síparadicsomokban. A régióból is megnőtt az érdeklődők száma, a jelentkezők elsősorban osztrák, német és olasz munkavállalási lehetőségekre számítanak, de mennek már Szlovákiába és Lengyelországba is dolgozni. Van igény szakácsokra, felszolgálókra, szobaasszonyokra, akiknek a kinti minimálbérhez közeli 1000–1200 eurós (300–360 ezer forintos), a szakmunkásoknak néhány száz euróval magasabb fizetést kínálnak havonta, viszont egy minősített síoktató ennek többszörösét is keresheti.

Úton Dél-Somogyból

  Egy hete indult útnak az a vízvári fiatalember is, aki öt évet húzott le a honvédségnél, harckocsizóként. Barátnőjével Németországban egy gyorsétteremben dolgoznak néhány napja, mindketten 1350 eurós havi fizetésért. Mint mondta, a honvédségnél 80 ezer forint volt a havi bére.
– Sokan mennek el a katonaságtól, hozzám hasonlóan, nincs perspektíva – tette hozzá. – Családot szeretnénk alapítani, de a szegénységbe nem akarunk gyereket, inkább elindultunk.
Babócsáról is sokan dolgoznak már külföldön. A legtöbben a 25 ezer forintos segélyt hagyták itt. Nemrég egy teljes család indult neki, apa, anya és két gyerek. Ők Ausztriában bérelnek most egy lakást. Nem teljesen ismeretlenbe mentek, a férfit jó állás várta, a feleségnek pedig egyelőre egy takarítói állást sikerült találniuk. Itthon ők is 25 ezer forintos jövdeleműek táborába tartoztak.


Anglia most is vonzó

  Az ünnepek előtti munkaerőmozgás nem csak a sípályák környezetébe szólít. A legtöbben Angliába indulnának a jobb fizetés reményében. A szigetországban változatlanul különböző egészségügyi, vendéglátó állások – elsősorban ápolói, szakács, pincér munkakörök – betöltésére keresnek embereket, de többen vannak olyanok, akik árufeltöltőnek, raktárosnak mennek, vagy különböző szerelőmunkát vállalnak. A másik nagy munkaerő-felvevő a vendéglátás, itt szinte biztosan el lehet helyezkedni. A betanított munkások órabére 5–5,5 font (1950–2150 forint) között mozog, a szakmunkásoknak 8–9 fontot (3100–3500 forintot) is fizetnek óránként.

Forrás: sonline.hu