Bedőlt az egyik legnagyobb magyar tejes cég

Csoportos létszámleépítés lesz?
 
Felszámolási eljárást kezdeményeztek a Minna Tejipari Zrt. ellen. A tisztán magyar, sőt családi tulajdonban lévő cégnek már tavaly sem ment túl jól, felére esett a forgalma, az igazi megrogyás már egy évvel korábban bekövetkezett, amikor több mint 280 millió forintal romlott az eredményessége. Aggasztó hírek azonban már 2009 óta terjengenek a vállalatról – írja a HVG.
 
   A hitelezők felszámolási eljárást akasztottak a tavalyelőtt még tizedik legnagyobb forgalmú magyarországi tejipari vállalkozás nyakába. A Minna Tejipari Zrt. elleni eljárást december 9-én tették közzé.
 
  Az 1951-ben alapított Borsod megyei Tejipari Vállalat jogutódja, amely 1993. szeptember utolsó napján alakult részvénytársasággá Északtej Tejipari Rt. néven. Mostani nevét 2003 nyarának végén vette fel a társaság, amely a miskolci székhelyet egy évvel korábban cserélte budapestire, ahol több váltás után jelenleg a második kerületben van bejegyezve a cég.
 
   A társaságot 629,32 millió forint jegyzett tőkével alapították, amiből 10 millió volt a készpénz. A jegyzett tőke jeleneleg 518,29 millió forint, de időközben 468,26 millióig is csökkent, a 10 milliós készpéz hányad azonban változatlan maradt.
 
Tizenegy végrehajtás, bérelt hely a tartós adótartozók listáján
 
 A vállalat Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb tejipari vállalkozása, amely főleg a régióból származó tejet dolgozza fel. A Minna Tejipari Zrt. elődje, az Északtej Tejipari Rt. 1993-ban kezdte meg a működését. A társaság 100 százalékos magyar tulajdonban van. A cég vezető terméke a hosszan eltartható friss dobozos tej, mely 10 nap szavatossággal készül, de akár 20-30 nap eltarthatósági idő is biztosítható. Jelentős mennyiségben gyártanak különböző fajtájú sajtokat. A társaság közel 50 féle terméket gyárt, és 1998-tól rendelkezik ISO 9001 minősítéssel. A Minna termékei a legolcsóbban kínált hazai tejek közé tartoznak a piacon.
 
   A cég ellen 11 végrehajtási eljárás indult, az első 2009 tavaszán, az utolsó pedig idén júius végén indult. Az eljárások közül négyet zártak le, a 2013. augusztus végétől indított többi azonban még lezáratlan. A végrehajtások közül többet is beszállítók kezdeményeztek, de adóhivatali végrehajtás is volt. A cég 2014. július elsejétől szerepel az szerepel az állami adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező – nem magánszemély – adózók listáján.
 
   A Minna jelentős szereplője a magyar piacnak, 2012-ben a 10., tavaly a 20. legnagyobb árbevételű volt azok között tejipari vállalkozások között, amelyek főtevékenysége tejtermék gyártása. Ezek a cégek 2012-ban összesen 267,4 milliárd forint nettó árbevételre tettek szert, egy évvel később pedig 278,9 milliárd  forintra. A Minna tavalyelőtt 7,79 milliárdos forgalmat ért el, 2013-ben viszont már csak 2,82 milliárdot. A társaság mérleg szerinti eredménye ugyanezekben az években 250,2, illetve 306,9 millió forintos veszteséget mutatott. Tavalyelőtt esett össze a társaság gazdálkodása, hiszen 2011-ben még a 2012-eshez hasonló 7,07 milliárdos árbevételhez még 32,76 milliós adózott, illetve mérleg szerinti eredmény társult és a megelőző két évben is vastagon nyereséges volt a cég – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.
 
Újlengyeli cég is felbukkan a családi vállalatban
 
  A korábban jellemzően Északkelet-Magyarországon felvásárló és értékesítő cég életében meghatározó a Dobos házaspár: Dobos Ferenc 2000. november végétől 2004. augusztus elejéig volt a társaság tulajdonosa, őt felesége váltotta többségi tulajdonosként, aki 2013. január végéig volt birtokban. Időközben - az Opten adatai szerint - belépett több családi cégük is: az ingatlanos Sell-Invest Kft. Dobos Ferenc után egy hónappal lett tulajdonos és egyidőben szálltak ki (mindketten jelentős befolyással rendelkeztek), a Dobing Kft. 2005. szeptember végétől 2013. január végéig birtokolt részesedést – ekkor szállt ki Dobosné is –, ettől fogva a pénzügyi tanácsadó DDD-Finance Kft. egyedüli részvényesként vette át a céget. Az egyedüli tulajdonos egyébként idén március végén az újlengyeli cégtemetőbe tette át a székhelyét. Dobosék előtt a jelenleg végelszámolás alatt lévő, a Budapest III. kerülti Bécsi 3-5. alá – ahol a Minna is székelt 2002. augusztus vége és 2003. október eleje között – bejegyzett, jelenleg végelszámolás alatt álló Taktatej Zrt. (előbb kft.) volt a Minna tulajdonosa – a Taktatej részvénytársaság első elnöke Dobos Ferenc volt, végelszámolója pedig Szőke András. A részvénytársasággá alakult Taktatej Kft.-ben annak idején tulajdonos volt a Dobos Ferenc korabeli kazincbarcikai lakcímére bejegyzett Poli-Produkt Kft. is
 
   A társaság vezető tisztségviselőjeként Dobos Ferenc 1996. november közepétől 2001. október elejéig jegyezte a céget, mint igazgatósági tag, az igazgatóság elnöke és vezérigazgató. Felesége pedig 2001. április vége óta igazgatósági tagként, azután idén december 9-ig, a felszámolási eljárás közzétételéig vezérigazgatóként jegyezte a társaságot. A házaspár mellett 2011. május közepétől más nem jegyezte a társaságot és 2004. április elejétől is csak hárman – Sallai Attila vezérigazgató-helyettessel – képviselték a vállalatot. A társaság már 2002. nyarának végén elhagyta Miskolcot, és székhelyét némi időbeli eltéréssel rendre Dobosék aktuális lakcímére jegyezték be, kivéve az utolsó székhelyváltást.
 
   A kezdetben az észak-kelet-magyarországi régióra koncentráló Minna – a cég neve a feltehetően a tejfogyasztás kívánatos gyakoriságára utaló “minden nap”, összevonásából jött – honlapja szerint már az egész országban terít, sőt külföldre is szállít – Görögországba, Romániába és Szlováiába. A hazai piacon a nagy láncok többségében ott van a Minna, de – a cég weboldala szerint – a Tesco és a CBA hiányzik a palettáról.
 
Évek óta érkeznek az aggasztóbbnál aggasztóbb hírek
 
  Termelői bejelentések alapján a Tej Terméktanács megállapította, hogy a miskolci Minna Tejipari Zrt. a törvényben előírt 30 napos fizetési határidőt több esetben megszegte, a megállapodásokat egyoldalúan módosította, és ezzel komoly károkat okozott a tejtermelőknek – írta már 2009-ben a Népszabadság Online  a terméktanács közlése alapján. A szakmai szervezet akkor elítélte a a Minna Tejipari Zrt. magatartását – igaz, a cég nem tagja a szervezetnek.
 
   A helyi sajtó is bőven foglalkozott a társaság vergődésével, tavaly májusban kijöttek olyan hírek, hogy a miskolci tejgyár az üzem létét veszélyeztető mértékű tartozást halmozott fel a beszállítókkal szemben. Ezt akkor Dobos Ferenc, a Minna Tejipari Zrt. vezetője cáfolta és a boon.hu regionális portálnak annyit nyilatkozott: „A termelés rendben zajlik, nincsenek gondok, csoportos létszámleépítés sincs.”
 
  A múlt nyáron újabb hírek jelentek meg, amik ugyancsak azt mutatták, hogy a Minnanál bajok vannak, a társaság ugyanis szinte az egyik napról a másikra beszüntette a tej kiszállítását az óvodákba annak ellenére, hogy a szerződés alapján a felmondást követő 30 napig még szerződés szerint kellett volna teljesítenie. A vállalat 2013. augusztus 30-án megküldött levelében jelezte, hogy „beszüntette a tejipari termékek gyártását", és ezért egy másik tejipari céget ajánlott fel maga helyett lehetséges beszállítónak, egyben kérte a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését.
 
   A helyi vízközmű, a MIVÍZ Kft. tavaly szeptember közepén felfüggesztette a szolgáltatást a Minna ZRt. miskolci telephelyén, a cég jelentős közüzemi díjtartozása miatt. Nem sokkal ez után a város polgármestere úgy nyilatkozott, hogy “a tejipar eszközparkján egy másik cég, az azonos tulajdonosi körrel rendelkező Milknet Kft. kezdte el a termelést.” A 2007-ben alapított, eredetileg ingatlanos, majd tejtermék kereskedő céget spanyol érdekeltséggel hozták létre, ma egy egyiptomi magánszemély tulajdonában van. A társaság árbevétele 2012-ig nulla volt, 2013-ban pedig 1,199 milliárd forint, amihez 28 milliós adózott eredmény társult. A Kairóban lakó tulajdonos itten kézbesítési megbízottja ugyancsak egy Szőke András nevű magyar magánszemély. A Milknet székhelye ugyancsak az újlengyeli cégtemetőben van bejegyezve.
 
Forrás: HVG