Nekiment a vasárnapi boltbezárásnak az Financial Times

Szembemegy az európai trenddel

A Financial Times szerint szembemegy az európai trenddel a magyarországi vasárnapi boltbezárás, a lap által megkérdezett egyik magyar hivatalnok szerint nincs is meg a megfelelő társadalmi támogatottsága. A Tesco is nyilatkozott a lapnak, elmondták, hogy szerintük Magyarország jól jár a vasárnapi kereskedéssel – írja a HVG.

   Terjedelmes cikkben foglalkozik a boltok tervezett vasárnapi zárva tartásáról a Financial Times. A tekintélyes brit üzleti lap azt írja, hogy a boltok bezárása egy újabb lépés Orbán Viktor unortodox lépesei között, ráadásul szembemegy a kiskereskedelmi szektort liberalizáló európai trenddel.
 
   A lap azt írja, hogy a bezárás eladási nehézségeket okozhat a legnagyobb, döntően külföldi szereplőknek, mint például a Tesco, Auchan, vagy Aldi. A családi tulajdonú és kisebb üzleteket nem érinti majd ez a változtatás.
 
   Az FT ezek után ismerteti, hogyan érvelt Orbán a vasárnapi zárva tartás mellett, milyen régiós példákkal (Németország, Ausztria) jött ennek alátámasztására. A cikkben megszólal a Tesco is: a kereskedelmi lánc azt közölte, hogy úgy vélik, Magyarország jól jár a vásárnapi kereskedéssel. A Tesco szerint a vásárlók választhatnak, hogy hol és mikor vásárolnak, kollégáik pedig jól járnak azzal a lehetőséggel, hogy vasárnap többet kereshetnek a cég által fizetett kiegészítéssel.
 
   A lap azt írja, hogy a magyar kormány miniszterei elismerték, hogy kevés gazdasági érv sorakoztatható fel a tervezet mögött, a miniszterelnök lépése, mellyel támogatta a tervezetet, sokakat meg is lephetett a kormányban. Az FT hivatkozik egy névtelenségbe burkolózó magyar hivatalnokra is, aki szerint a tervezetnek nincs meg a széleskörű támogatottsága, különösen azok részéről, akik a szupermarketeknél dolgoznak és kiegészítést kapnak a vasárnapi munkáért. A hivatalnok szerint ha holnap lenne erről a kérdésről egy népszavazás, akkor azt elbuknák.
 
   Bartha Attila, a Közép-európai Egyetem (CEU) Center for Policy Studies-nál dolgozó közgazdásza szerint a vásárlási szokásokból azt lehet látni, hogy a magyarok a hétvégéi vásárlásokat preferálják, így a tervezet ezzel szembemegy. A közgazdász hozzátette, hogy ha a változtatás megvalósul, akkor az közvetlen hatással lesz a foglalkoztatottságra és keresetekre, közvetett módon pedig a befektetői hangulatra is.
 
  A lap ezek után felidézi, hogy a múlt héten a képviselők jóváhagytak egy olyan törvényt, melynek értelmében annak a kiskereskedőnek, mely két éven keresztül veszteséges, be kell zárnia (50 milliárd forint feletti árbevételnél, a döntően napi fogyasztási cikkeket forgalmazó kiskereskedőknél – a szerk.). Az FT hozzáteszi, hogy 2010 óta a magyar kormány különböző, büntető jellegű szektorális különadókat vetett ki a bankokra, telekomcégekre és médiavállalkozásokra.

Forrás: HVG