Heteken belül újabb akció jöhet

Országszerte tiltakoztak az emberek,

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke interjút adott a Magyar Hírlapnak a hétfői demonstrációk kapcsán.

– Hány helyszínen demonstrálta és összesen mennyien vettek részt az akcióban?
– Ötvenkét helyszín, körülbelül ezerháromszáz autó és kétezerötszáz-háromezer ember.

– Mennyi szervezőre volt szükség?
– Országosan nagyjából harmincan dolgoztak az előkészületeken.

– Sok olyan szakszervezet is támogatásáról biztosította az elmúlt napokban a Ligát, amelyek nem a konföderáció tagjai. Ez csak elvi támogatást jelentett, vagy ők tevőlegesen is részt vettek a demonstrációban?
– Voltak, akik néhány helyszínen képviseltették is magukat, az MSZOSZ például öt-hat helyszínen volt jelen, de a többség csak elvi támogatást adott. Arra számítottunk egyébként, hogy a Liga adja a derékhadat az akcióhoz.

– Mikor derül ki, hogy lesz-e eredménye a megmozdulásnak?
– Kedden tárgyalunk a VKF-ben (a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma – a szerk.), és reméljük, hogy a kormány, illetve a munkaadók figyelembe veszik ezt a támogatottságot. Mert azt, hogy országszerte tiltakoztak az emberek, nem lehet elvitatni.

– Mi a következő lépés, ha nem lesz foganatja ennek az akciónak?
– Két-három héten belül újabb demonstráció lehet, azt még eldöntjük, hogy tüntetés lesz-e, vagy ehhez a mostanihoz hasonló akció. Sztrájkolni csak a végső esetben akarunk.

– Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, illetve annak vezetője, Székely Tamás a vasárnapi civil tüntetéshez csatlakozott. Mi erről a véleménye?
– Úgy látom, hogy Székely Tamás a politikai katedrán ugrál, rosszul teszi, mert lejáratja a szakszervezeti mozgalmat.

– A vasárnapi Kossuth téri tüntetés és a hétfői Liga akció után kedden ismét civil tüntetésre kerül sor, nem csoda, hogy egyesek „tiltakozáshullámról” beszélnek.
– Mi nem egyeztettünk erről senkivel, nem is kerestek meg ezek a szervezetek, hanem hosszú testületi ülések után határoztuk el a félpályás útlezárási akciót, és semmiféle politikai kinyilatkoztatást nem teszünk. Elzárkózunk a pártoktól és azoktól a civil szervezetektől is, amelyek politikai céllal vonulgatnak ki az utcára.

Forrás: Magyar Hírlap