Nyilvános európai konzultáció a munkaidőről szóló irányelv felülvizsgálatáról

Egységes minimum-előírásokat akarnak biztosítani

December 1-én indította el az Európai Bizottság a munkaidőről szóló irányelv (2003/88/EK) felülvizsgálatával kapcsolatos online konzultációt. A konzultáció fő célja, hogy a benyújtott észrevételeken keresztül az európai bizottság megismerje a lakosság véleményét a munkaidőről szóló irányelv folyamatban lévő felülvizsgálatával és a hatásvizsgálattal, valamint az irányelv esetleges módosításaival kapcsolatban.

  Uniós szinten a 2003/88/EK irányelv1 (a munkaidőről szóló irányelv) célja a valamennyi tagállamban egységes minimum-előírások biztosítása a munkavállalóknak a túl sok vagy nem megfelelő munkaórával összefüggő egészségügyi és biztonsági kockázatokkal, valamint a nem elegendő pihenőidőből fakadó kockázatokkal szembeni védelme érdekében. Az Európai Unió Alapjogi Chartája 31. cikkének (2) bekezdése hasonlóképpen rendelkezik: „Minden munkavállalónak joga van a munkaidő felső határának korlátozásához, a napi és heti pihenőidőhöz, valamint az éves fizetett szabadsághoz.”
 
   Mivel az utóbbi két évtized során a munka világában és a gazdaságban olyan alapvető változások mentek végbe, melyek egyértelműen hatással voltak a munkaidő-szervezés számos szempontjára, a bizottság átgondolandónak tartja a vonatkozó szabályozás áttekintését.
 
   A 2003/88/EK irányelv általános biztonsági és egészségvédelmi minimum követelményeket állapít meg a munkaidő megszervezése tekintetében. Foglalkozik ezenfelül a napi pihenőidővel és a szünetekkel, a heti pihenőidővel, az éves szabadsággal, valamint az éjszakai és a váltott műszakban végzett munka bizonyos szempontjaival. Ágazati rendelkezéseket tartalmaz a közúti szállítás, a tengeren történő munkavégzés és a polgári repülés vonatkozásában.
 
   Mivel az európai szociális partnereknek nem sikerült megállapodásra jutniuk az autonóm szociális párbeszéd keretében, így az európai bizottság feladata a felülvizsgálat lefolytatása. Ennek része a nyilvános konzultáció.
 
   A konzultáció 2015 március 15-ig tart és ezen minden uniós polgár és szervezet részt vehet az online kérdőív  kitöltése révén.
 
  A konzultáció hivatalos magyar nyelvű honlapja.
 
Forrás: szakszervezet.net