Elismerte az NGM: lesznek elbocsátások a boltbezárások miatt

Czomba nem tartja reálisnak a 20-30 ezer fős leépítésről szóló híreket

Lesznek elbocsátások az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt - ismerte el a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Czomba Sándor nem tartja reálisnak a 20-30 ezer fős elbocsátásról szóló híreket, nagyságrendileg jóval kevesebb leépítést tart elképzelhetőnek. Arról is beszélt viszont, hogy ha a termelő szektorban valósítanák meg a vasárnapi munkavégzés tilalmát, akkor tízezres nagyságrendben veszítene el Magyarország munkahelyeket – olvasható a Portfolio oldalán.

   Czomba Sándor a műsorban részletezte az elfogadott törvényt, miszerint az a kereskedelmet érinti, majd egy elszólást ejtett meg: „a termelői szféra kapcsán lényegesen átgondoltabb cselekvési tervre van szükség”.

   A termelő cégek ugyanis elmondása szerint inkább az ellentétes irányba mozdulnának, vagyis vasárnap is és ünnepnapokon is folytatnak termelést. Több ilyen kérelem van bent a Munka törvénykönyvének módosítására. „Óvatosan kell lépkednünk, különösen a termelői szféra tekintetében, hogy úgy tudjuk a vasárnapi munkavégzést szabályozni, hogy ne legyen negatív hatása a foglalkoztatásra” - fogalmazott. Majd hozzátette: „Ha a termelő szektorba behoznánk ezt a szabályt, akkor meggyőződésem, hogy tízezres nagyságrendben veszítenénk el munkahelyeket. A kereskedelemben viszont más a helyzet”.

   Az államtitkár riogatásnak tartja a 20-30 ezres elbocsátásról szóló beszámolókat, konkrét becslésekbe nem bocsátkozott. „Azt, hogy 20-30 ezer ember fogja elveszíteni az állást, azt én nem tartom reálisnak” - mondta. Arra a kérdésre, hogy mennyit tart reálisnak, úgy felelt: „nyilván, ha egy ember elveszti a munkahelyét, az is rossz mindenki számára, főleg annak, akit érint. Én nagyságrendileg jóval kevesebb emberre gondolok”.

Portfolio-vélemény:
 
   A kormány részéről ez az első hivatalos nyilatkozat, amiben elismerték, hogy lehetnek/lesznek elbocsátások az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt.

  A Portfolio kedden, a törvényről szóló szavazás után megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot a hatástanulmányok ügyében. Azt kérdeztük, hogy készültek-e hatástanulmányok, ezek nyilvánosak lesznek-e és mi szerepel bennük. Amint megérkezik a válasz, külön cikkben jelezzük. 

  „Nem tudok számot mondani. Abban bízom, nem kell számjegyekben gondolkodni, mert azt is látni kell, hogy a kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van” - fűzte hozzá.

   „Ha a munkavállalók és a munkáltatók megegyeznek, akkor szerintem minimális lesz ez a létszám” - ismerte el az államtitkár.

Portfolio-vélemény:
Őszintén szólva nehezen tudjuk követni az NGM államtitkárának érvelését. Ha a termelői szektorban tízezres elbocsátásokat okozna a vasárnapi munkavégzés tilalma, akkor a szolgáltató szektorban, jelen esetben a márciustól bevezetésre kerülő kiskereskedelemben miért nem okozna tízezres állásvesztést?
 
Forrás: portfolio.hu