A Spar felveszi a kesztyűt, de 600 munkahely biztosan elvész

Bővítik a franchise hálózatot

A Spar úgy tűnik, nem kíván kivonulni a kormányzat „kiskereskedelmi szektort érintő” döntései ellenére, és az eddigiektől eltérő stratégiával folytatja a magyar piacon – írja az mfor.hu.

  Az új piaci viszonyokhoz mérten logikus lépést tesz a Spar itthon: a cég növekedési forrása a jövőben a franchise hálózat bővítése lesz. Emellett visszafogja beruházásait is, 2015-ben például csak azokat a kötelezettségeit teljesíti, amelyekkel kapcsolatban már szerződés köti. Ez konkrétan 3 budapesti üzlet megnyitását jelenti. Számszerűsítve a tervezett 59 millió eurós (18,3 milliárd forint) beruházási volumen helyett mintegy 25 millió eurót (7,8 milliárd forint) költenek el itthon. Ez azt jelenti, hogy elmarad 8 üzlet megnyitása, illetve országosan 30 áruház korszerűsítése - derült ki a cég szerdai sajtótájékoztatóján.
 
   Az idei beruházásaik értéke egyébként elérte az 55 millió eurót és 800 embert vettek fel a hálózat bővítésének következtében. Bár arra vonatkozóan nem tudtak információt adni, hogy milyen mértékű leépítést jelenthet az új szabályozás, az elmaradó beruházások miatt körülbelül 600 munkahellyel kevesebb jön létre a Sparnál, mint amennyi akkor létesült volna, ha a kormány nem kezd bele a kiskereskedelmet érintő szabályozási környezet átalakításába. A tervek szerint beléptek volt az online kiskereskedelmi piacra, de ezt most elvetették.
 
Felgyorsítják a franchise kiépítését
 
   A cégnek jelenleg 24 franchise partnere van, ezek alapterülettől függően Market vagy Partner néven futnak, illetve van 5 üzletük OMW töltőállomások mellett. A franchise modell nem új a cégnél, az első üzlet 2012-ben nyílt Móron. Hogy jövőre hány ilyen módon működő üzlet lesz itthon, arra vonatkozóan még nem tudtak számokat mondani. Ausztriában egyébként a Sparok fele így működik. Ha valaki belép a rendszerbe, akkor önállóságuk megtartása mellett megkapják a cég szolgáltatásit, mint a heti hatszori szállítás, a saját húsüzem, marketing és informatikai támogatás.

   A világörökségi területen működő boltokkal kapcsolatban az mfor.hu kérdésére elmondták, hogy 5 ilyen boltjuk van, ahol igyekeznek minden olyan átalakítást végrehajtani (például a kiszolgálópult megszüntetése), amivel továbbra is működhetnek.

   A cég vezetője szerint a vasárnapi zárvatartás nem okoz gondot a cégnek, feltéve, ha azonosak a piaci feltételek a versenytársak között. Dolgozóiknak egyébként 70-80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen dolgozik vasárnap köszönhetően a magasabb pótléknak. A szabályozás valamennyi üzletüket érinti, de igyekeznek bővíteni a benzinkutaknál lévő egységeik számát, amivel talán enyhíthetik a törvény negatív hatásait.

   A Spar 2008 óta veszteséges, miután megvásárolta a Plus hálózatot, de idén a tervek szerint operatív szinten eredményes évet fog zárni. 2013-ben 26 milliárd forint adót fizettek be az államkasszába. Az élelmiszerlánc felügyeleti díj, amely eddig 325 millió forint kiadást jelentett számukra, jövőre 9 milliárdra nő.
 
Forrás: mfor.hu