A 15-64 év közötti nők körében 56,5 százalék a foglalkoztatási ráta

Nemzetgazdasági Minisztérium:

Az Európai Unió tagállamai közül Magyarországon bővült leggyorsabban a női foglalkoztatás - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.

    Magyarország az egyetlen olyan tagállam, ahol 2014 első három negyedévében rendre 3 százalék feletti volt a növekedés, ezért várhatóan az éves javulás is a legnagyobb lesz - mondta Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős volt miniszteri biztos, miután az Európai Unió statisztikai szervezete közvetlenül karácsony előtt nyilvánosságra hozta az EU-tagállamok 2014. harmadik negyedévi foglalkoztatási adatait.

    E szerint a 15-64 év közötti nők körében 56,5 százalék volt a foglalkoztatási ráta a harmadik negyedévben Magyarországon, ez 3,4 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. „Immár háromnegyed éve Magyarország mutatói négyszer gyorsabban javulnak, mint az uniós átlag, s ezzel mindhárom negyedévben elsők vagyunk a tagországok között” - áll a közleményben.

    Szalai Piroska felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 azonos időszakához viszonyítva 5,5 százalékkal nőtt a női foglalkoztatottak aránya a 15-64 éves korcsoportban. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban Málta, Észtország és Litvánia után Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a nők foglalkoztatási rátája az elmúlt négy évben.

    Ez „egyértelmű bizonyítéka annak, hogy beértek a kormány elmúlt években hozott hatékony intézkedései”, mint például a munkahelyvédelmi akció, amelynek keretében a nők munkáltatói járulékkedvezményekre jogosultak, és a gyed extra, amely lehetővé teszi, hogy januártól a juttatások megtartása mellett munkát is vállalhatnak a kisgyermekes szülők - közölte Szalai Piroska.

    A női foglalkoztatás javulása hozzájárult ahhoz, hogy az uniós módszertan szerint megállt a szegénységi ráta 2007 óta tartó növekedése Magyarországon, sőt 2013-ban jelentősen csökkent ez a mutató - írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.