Nagyobb a szabadság a szabadságolásban

Munka törvénykönyve

 Bizonyos feltételek esetén átvihető a szabadság 2015-re a Munka törvénykönyve szerint - mondta az InfoRádió Adóinfo című műsorában az RSM-DTM adószakértője.
 
   „Megváltozott a Munka Törvénykönyve, de még mindig sok munkáltatónak az van a fejében, hogy az esedékesség évében ki kell adni a munkavállalónak az összes szabadságot. Az MT módosításával enyhült ez a szabályozás- Fő pontja - ami tényleg jó megoldás és lehetőség arra, hogy a munkáltató ezt a szabadság-kérdést ne az utolsó pillanatban próbálja megoldani, ha egész évben nem sikerült neki kiadni vagy valamiért korlátozva volt a munkavállaló -, hogy bejött az életkor szerinti pótszabadság. Ennek az előnye, hogy a következő év végéig ki lehet adni, ha a felek erről írásban megállapodtak. A gyakorlat az, hogy van egy formanyomtatvány, amiben leírják, hogy XY-nak maradt három nap életkor szerint járó pótszabadsága, amit a jövő évben vehet ki” - hangsúlyozta Pentz Edina. 

   Az adószakértő hozzátette: „abban az esetben, ha valaki október 1-je után lép be a munkahelyére, az év végén még tart a próbaideje, - jellemzően akkor nem szokták elengedni szabadságra -, arra az időszakra is jár a szabadság, amit a következő év március 31-ig vehet ki. Van, ahol a kollektív szerződés engedélyezi, hogy a szabadság negyedét át lehet vinni a következő év március 31-ig. Az új Munka Törvénykönyv tehát kicsit nagyobb szabadságot enged a szabadságok tekintetében.”

Forrás: InfoRádió