Nagygyűlést, figyelmeztető akciót szerveznének az egészségügyiek

„2 óra türelem az életedért”

 Életpályamodellt, garantált kezdő szakorvosi minimálbért ígér erre az évre az egészségügyi kormányzat, és elvileg a háziorvosok zsebében is több maradhat, az érdekvédelmi szervezetek mégis fontosnak tartják, hogy arra is felkészüljenek, ha mindez nem, vagy csak részben valósulna meg – írja a Világgazdaság.

   Az orvosokat képviselő érdekvédelmi szervezetek, élükön az elmúlt évek béremeléseit sikeresen kiharcoló Magyar Rezidens Szövetséggel, már novemberben országos fórumsorozatot kezdett, hogy feltérképezze a doktorok igényeit, illetve hogy ők meddig mennének el, ha a tárgyalásos technikák kudarcot vallanának. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Délmagyarország beszámolója szerint ismertetette a „2 óra türelem az életedért” akció tervét, amelynek lényege, hogy egy meghatározott napon reggel 8 és 10 óra között nem lenne betegellátás. Ha pedig követeléseiket ez után sem teljesítik, a kétórás figyelemfelhívó akció időtartamát félévente egy órával növelnék.
 
   Dénes Tamás lapunknak nyilatkozva emlékeztetett: 2015-re azt a 275 ezer forintos kezdő szakorvosi bér a minimumelvárásuk. Ma ennyit keres egy rezidens az ösztöndíjakkal és hiányszakmás pótlékokkal együtt, mivel az ösztöndíjak havonta nettó 100, illetve 200 ezer forint juttatást jelentenek a fizetésen felül. Az első jelentősebb számú ösztöndíjas 2016-ban megszerzi a szakvizsgáját, és ha addig nem rendezik az orvosok bérét, az ő jövedelmük jelentősen csökkenni fog. Ha viszont – körülbelül 15 ezer orvossal számolva – minden érintett megkapná a 275 ezer forintos kezdő bért, az járulékok nélkül is körülbelül 20 milliárd forintba kerülne. E nélkül viszont a szakorvos-jelöltek itthon tartását célzó ösztöndíj-program meghirdetett kiterjesztése csupán „csali, csapda” – fogalmazott.
 
   Zombor Gábor egészségügyi államtitkár a lapunknak adott interjújában reálisnak nevezte a követelést, mint mondta: az állami ösztöndíj programban részt vevő kezdő szakorvosoknak 270-280 ezer forint közötti nettó bért garantálnának. Jelenleg 900 millió forint van elkülönítve központi ösztöndíjakra, amelyekre a napokban elfogadott egészségügyi salátatörvény szerint az év közepétől csak közintézményben dolgozó szakorvos-jelöltek pályázhatnak.
 
   Az egészségügyi életpályamodellek – köztük a szakdolgozóknak szóló – kidolgozását 2015 júliusára ígéri az az államtitkárság. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az eLitMed portálnak úgy nyilatkozott: felmerült, hogy a három évvel ezelőtti mintájára ismét nagygyűlést szerveznek követeléseik nyomatékosítására, hiszen 2011-ben is a MESZK rendezvényétt követően indultak meg az érdemi tárgyalások a bérek rendezéséről.
 
Nem maradnak itt
 
  Ez év szeptemberéig másfélezer orvos és nővér kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást, ami gyakorlatilag megegyezik a tavaly ilyenkor regisztrált adatokkal. A fiatalokat az ösztöndíj-programokkal sem sikerült maradásra bírnia a kormánynak: a tavalyi 405-tel szemben idén szeptemberig már 558 harminc év alatti döntött a távozás mellett. Az év első háromnegyed évében a tavalyi esztendő azonos időszakához képest majdnem 25 százalékkal nőtt a külföldre távozott, 25 és 29 év közötti, szakvizsga előtt álló vagy már éppen szakvizsgázott orvosok és fogorvosok száma: 285-ről 352-re.
 
Forrás: Világgazdaság