Jöhet a népszavazás a zárva tartás Ellen

Dávid Ferenc:

Lassan összeáll az a szakmai és szakszervezeti összefogás, amellyel már érdemes lesz nekivágni a boltok vasárnapi zárva tartását elrendelő jogszabály elleni népszavazásnak – közölte a Napi Gazdasággal a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

  Elutasította a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseket a Nemzeti Választási Iroda. A Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke által a múlt év végén benyújtott kérdőívek nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, ezért az iroda a kérdéseket érdemben nem vizsgálta. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy a népszavazást komolyan fontolgató Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) benyújtsa saját kezdeményezését. A szervezet főtitkára, Dávid Ferenc megkeresésünkre arról számolt be, hogy megvárják a partner érdekvédelmi szervezetek, illetve a versenyszférában működő legnagyobb szakszervezet testületeinek e kérdésben kialakított döntését, ezt követően pedig terveik szerint tavasszal megkezdik az aláírásgyűjtést. Meglátása szerint a népszavazáshoz szükséges kétszázezer érvényes szignó gyorsan összejöhet, hiszen a plázák előtt igen nagy a forgalom, és feltételezhetően a vásárlók szívesen ellátnák kézjegyükkel a kérdőíveket. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) még ebben a hónapban összehívandó rendkívüli közgyűlésén dönt majd arról, hogy csatlakozik-e a népszavazási kezdeményezéshez. Az MBSZ honlapján elindított szavazáson eddig közel 32 ezren jelezték, hogy kiállnának a vasárnapi nyitva tartás mellett.
 
  Dávid Ferenc úgy vélte, az időzítés még jól is sikerülhet, hiszen a nem családi gazdálkodók által működtetett, nagyobb boltokat érintő vasárnapi zárva tartást előíró jogszabály március közepén lép életbe. Ezzel pedig szerinte éppen az aláírásgyűjtések idején alakulhatnak ki az első tumultuózus jelenetek a boltokban és kezdődhetnek meg az elbocsátások. A VOSZ főtitkára egyértelműnek nevezte, hogy óriási erőfeszítéseket igényel a négymillió szavazó urnákhoz csalogatása, ám mint mondta, az is komoly politikai nyomást gyakorolhat a döntéshozókra, ha 2,5-3 millió állampolgár a vasárnapi nyitva tartás mellett teszi le a voksát.
 
Forrás: Napi Gazdaság