Korkedvezményes nyugdíj: mikor lesz törvényi garancia?

Érdekegyeztetést sürget a kormánnyal a Vasas szakszervezet

Az érdekegyeztetés fontosságára hívta fel Orbán Viktor figyelmét a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöksége abban az állásfoglalásban, amelyet a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó új szabályok megalkotásának évek óta tartó elodázása miatt fogalmaztak meg, és amelyet a szakszervezeti tömörülés szerdán az MTI-hez is eljuttatott.

    Balogh Béla, a szakszervezet elnöke közölte: 2014. december 31-ével megszűnt annak a lehetősége, hogy az egészségre ártalmas munkakörben dolgozók újabb kedvezményre jogosító időt szerezzenek.

    Hozzátette: mindez annak ellenére történt, hogy a korkedvezmény átalakítására vonatkozóan a szakszervezetek kezdeményezésére születtek olyan kormányzati koncepciók, amelyek egy új, a kockázatértékelésre és felülvizsgálatokra alapozó rendszert tartalmaztak.

    Ugyanakkor tényként rögzíthető, hogy a kohászat-öntészet területén olyan egészségkárosító és a szervezetet fokozottan igénybe vevő munkák vannak, amelyek az átlagosnál lényegesen gyorsabban elhasználják az emberi szervezetet - jegyezte meg, hozzátéve: emiatt tiltakoztak évek óta és hallatták hangjukat a korkedvezményes nyugdíj rendszerének megszüntetése ellen, azt is belátva, hogy a régi szabályozás felülvizsgálatra szorul.

    Balogh Béla emlékeztetett arra, hogy már 2011. áprilisban levélben fordultak Orbán Viktorhoz, kérve, hogy a témával a kormány kiemelten foglalkozzon, felajánlották szakmai közreműködésüket ebben a munkában.

    Mint mondta: az elmúlt évben is számos alkalommal demonstráltak, aláírást gyűjtöttek, követeléseikhez a nemzetközi és az európai szakszervezeti szövetség is csatlakozott.

    Szólt arról is a vasasok elnöke, hogy „semmitmondónak és a valódi megoldás keresését elodázónak” tartják a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fóruma decemberi megállapodásában is szereplő és Varga Mihály miniszter azon kijelentését, hogy „a különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról, figyelembe véve a korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetését is” jogszabályi garanciát kell adni. 

    De mikor? - tette fel a kérdést a szakszervezeti vezető, emlékeztetve arra: a 2015-ös költségvetésben már nem szerepel a korkedvezmény biztosítási járulék fizetési kötelezettsége, a korkedvezményre jogosító szolgálati idő szerzése 2014. december 31-ével megszűnt, mintegy 70 ezer ember azóta is ártalomnak kitett munkahelyeken dolgozik.

    Balogh Béla azt is közölte: felszólítják a kormányt, az országgyűlési képviselőket, hogy mielőbb tegyenek lépéseket azért az alapvető szakszervezeti és munkavállalói érdekért, hogy az egészséges és biztonságos munkafeltételek biztosítása, a munkahelyi ártalmak minimalizálása, ezzel párhuzamosan a szerzett jogok védelme megvalósuljon.

    „Amennyiben erre nem kerül sor, a következményekért minden felelősséget a kormánynak kell vállalnia, elvárjuk és követeljük, hogy ebben és a hasonló kérdésekben a kormány a meglévő érdekegyeztetési fórumokat ne kerülje meg” - tette hozzá a vasasok elnöke.