Mi lesz a gyülekezési törvénnyel?

L. Simon László szerint a kormány nem gondolkodik a törvény módosításán

A kormány nem gondolkodik a gyülekezési törvény módosításában, különösen nem a gyülekezési jog szűkítésében - jelentette ki L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.
 
    A fideszes Gulyás Gergely az egyéni véleményét fogalmazta meg az ügyben, amihez természetesen minden országgyűlési képviselőnek joga van - mondta L. Simon, utalva párttársa, Gulyás Gergely Népszabadság-interjújára, amelyben a politikus, a parlament alelnöke a gyülekezési törvény esetleges módosításáról beszélt.
 
   A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a rendszerváltozás egyik legfontosabb értéke a szabadság, amelyhez a kormány ezután is ragaszkodik. L. Simon szerint a kormányzatban koncepcionális szinten sem volt szó a gyülekezési törvény módosításáról, az nincs napirenden, nincs is rá szükség.
 
  Mindez persze nem jelenti azt, hogy a kabinetnek ne lenne véleménye arról, hogyan élnek vissza néhányan a gyülekezési joggal - mondta, példaként említve erre a Parlament előtti Kossuth Lajos téren zajló „sátorozási akciót”. Ám ez nem igényli a gyülekezési törvény módosítását - jelentette ki az államtitkár, úgy fogalmazva: „abban bízunk, hogy egyszer csak fogják a sátorfájukat és hazamennek”.
 
  Ha mégis születne a törvény módosítását kezdeményező egyéni képviselői indítvány, akkor ő azt nem támogatná - jelezte L. Simon, megjegyezve, hogy a Miniszterelnökség vezetője, Lázár János is ezen az állásponton van.
 
  Az útdíj miatti országos útblokád tervét firtató kérdésre L. Simon azt válaszolta: a jogszerűség a kérdés. A jogszerűtlen cselekedetektől tartózkodni kell, ám ha egy előre bejelentett demonstráció jogszerű, akkor a hatóságoknak - a törvényeknek megfelelően - segíteniük kell a lebonyolítást.