Amióta Lázár János bevezette a 10 órás munkanapot, hatvanan távoztak a minisztériumból

„…a Miniszterelnökségen dolgozni senkinek sem kötelező”

A Miniszterelnökség köszöni, szerintük minden rendben van. Mégis úgy tűnik, a tízórás munkarend, na meg a vidékre költözés sokaknak nem tetszik – olvasható a Magyar Narancsban.
 
  A Magyar Nemzet Online még november végén közölte, hogy a Miniszterelnökség munkatársainak naponta 10-12 órát kell majd dolgozniuk.
 
  Az új munkarendet Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezette be, aki – elmondása szerint – természetesnek veszi, sőt, meg is követeli a felügyelete alatt dolgozóktól, hogy tudomásul vegyék, náluk a munkaidőnek csak kezdete van, biztos vége nincs. A Miniszterelnökség munkarendjével foglalkozó sajtóértesüléseket követően Lázár János közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy „félreértés azonban ne essék: a Miniszterelnökségen dolgozni senkinek sem kötelező”.
 
   Úgy tűnik, ezt többen komolyan is vették, ugyanis a magyarnarancs.hu érdeklődésére a tárca megerősítette, hogy novemberben és decemberben hatvanan távoztak a Miniszterelnökségtől. Arra nem kaptunk választ, hogy közülük mennyi volt a vezető beosztású munkavállaló. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda annyit közölt, hogy a hatvan emberből három kormánytisztviselő lemondott, ötvenhárom miniszterelnökségi munkatárs közös megegyezéssel távozott, hét alkalmazottnak pedig a próbaideje alatt azonnali hatállyal szűnt meg a jogviszonya. A Lázár János vezette minisztérium munkavállalóinak létszáma novemberben 740 fő körül volt. (Frissítés:cikkünk megjelenése után a Miniszterelnökség közölte a magyarnarancs.hu-val: semmilyen összefüggés nincs a távozások és a 10 órás munkanap bevezetése közt. A 10 órás munkanapot ráadásul nem idén, hanem 2012 júliusa óta vezették be, és külön emiatt mindössze egy munkatárs kérte szerződésének módosítását részmunkaidősre. Hangsúlyozták: a változtatás miatt senki nem hagyta el a minisztériumot.)
 
   Kérdésünkre, miszerint a távozások okoznak-e bármilyen fennakadást a minisztériumi munkában, a Miniszterelnökség persze úgy reagált, hogy náluk nem volt és nincs ezzel semmi probléma. A november elsejét követően megszűnt jogviszonyok után az új munkatársak már megérkeztek. Szerintük mindenki felkészült, illetve kiváló szakember, és minden gördülékenyen működik, ahogy eddig is – hangsúlyozták érdeklődésünkre.
 
   Mindennek némileg ellentmond, hogy a Miniszterelnökség Kecskemétre áthelyezett vidékfejlesztési államtitkárságán azért akadnak problémák a távozó munkatársak pótlásával, ugyanis a korábbi dolgozók jelentős többsége nem volt hajlandó Budapestről az új székhelyre költözni. A Népszabadság értesülései szerint a száztíz fős létszámból hatvannégyen kezdtek el januárban dolgozni, az új munkatársak pedig folyamatosan érkeznek.

Forrás: Magyar Nemzet