Vasárnapi zárva tartás: Szlovákiába mennek a magyar webáruházak?

A webáruház olyan helyszínt is megjelöljelölhet az áru átadására, amelyik vasárnap is nyitva lehet

Szlovákiába terelődhet át az internetes kereskedelem egy része hazánkból, miután márciusban életbe lép a vasárnapi pihenőnap kapcsán elrendelt értékesítési tilalom a webáruházak esetén is – vélekednek a Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők. Más vélemények szerint nem okoz gondot az új intézkedés, mivel vasárnap amúgy sem jellemző a termékek házhoz szállítása - írta a Magyar Nemzet.

   Szakmabeliek szerint előfordulhat, hogy külföldi webkereskedők szippantják el az interneten lebonyolódó kereskedelmi forgalom egy részét. Lesz olyan, aki a magyar áruházak helyére lép - jegyezte meg az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Vámos György szerint előtérbe kerülhetnek a Szlovákiába települt internetes áruházak, azt ugyanis senki nem fogja tudni ellenőrizni, így megtiltani sem, hogy egy határon túlról érkezett szállító jármű vasárnap csomagot kézbesítsen a magyarországi megrendelőknek.
 
  Mostanra amúgy is több internetes kereskedelemmel foglalkozó magyar vállalkozás tette át székhelyét a szomszédba. Vámos szerint itthon az is megoldás lehet, ha a webáruház olyan helyszínt jelöl meg az áru átadására, amelyik vasárnap is nyitva lehet. Így például ma is több e-bolt termékeit lehet benzinkutakon átvenni.
 
   Nem jellemző itthon a vasárnapi kiszállítás, csupán az online éttermek viszik házhoz rövid időn belül a rendelést, de rájuk nem vonatkozik az elrendelt pihenőnap - mondta Kis Ervin Egon, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület elnöke. Úgy látja, az interneten megrendelt termékeknél az azonnali kiszállításnak ezután sem lesz jelentősége.
 
 Forrás: Magyar Nemzet