Vasárnapi zárva tartás: teljes a zűrzavar

Mi lesz az árufetöltéssel, takarítással?
 

Egyelőre nem tudni, hogy vasárnap árufeltöltői, takarítói munkát végezhetnek-e majd alkalmazottak az áruházakban a hét utolsó napján, miután életbe lépett a KDNP által szorgalmazott vasárnapi zárva tartás. Az online kereskedelemmel kapcsolatban is sok a kérdőjel – írja a 168 óra.

   A vasárnapi zárva tartás március 15-től lép életbe. A vállalkozók szövetsége eközben már egy népszavazást készít elő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pedig értelmező rendelet megalkotásán dolgozik, hogy tisztázza a rohamtempóban megalkotott, átgondolatlan jogszabályt.
 
   „Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a hétfői 6 órás nyitáskor a pultok varázsütésre megtelnek. Vasárnap éjszaka az áruház logisztikai központjában, raktárában áruszállítás, áruösszepakolás, árukihelyezés, az eladótérben pedig árufeltöltés történik” – mondta az RTL Klubnak Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára. A szakszervezet értelmezése szerint ezekre a tevékenységekre a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény nem vonatkozik.
 
   Az NGM keddi közleményében arról írt, hogy a vasárnapi zárva tartás az online kereskedelmi felületekre is vonatkozik, azaz a hét utolsó napján nem lehet kiszállítani semmit. Ez ugyanakkor nincs benne a törvény szövegében.
 
   Ormós Zoltán, az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület elnöke ezzel kapcsolatban az RTL Klubnak azt mondta, a jogszabály szövegéből nem lehet levezetni, hogy a webshopok nem szállíthatnak ki vasárnap. Szerinte ha mégis így alkalmazzák majd a szabályt, sok vállalkozás külföldre költözhet.
 
   Az NGM közleményében azt ígérte, hogy 2015 első negyedévében részletezik a szabályokat.
 
Forrás: 168 óra