Százmiliárdokat utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok

„Gazdasági menekültek”

Orbán Viktor vasárnap nyíltan kifejtette, hogy mit gondol a gazdasági menekültekről, főleg ha azok Magyarországot veszik célba. Azt a Magyarországot, amelynek vélhetően komoly segítséget jelenteken azok a 100 milliárdok, amelyeket a „gazdasági menekültként” külföldön dolgozó honfitársaink utalnak haza – olvasható az mfor.hu oldalán.

   Az Eurostat még a múlt héten tette közzé statisztikáját arról a pénzmozgásról, amelyet az egyes országok bevándorlói generáltak 2013-ban zömmel úgy, hogy jövedelmük egy részét hazautalták. Bár a hivatal a 28 uniós ország közül csak 22-ből rendelkezik teljes körű adatokkal, így nem kaphatunk komplett képet a pénzmozgás mennyiségéről, az adatokból az derül ki, hogy Magyarország a 7. legtöbbet „nyeri” – legalábbis anyagilag – azzal, hogy sokan külföldön dolgoznak, és a pénzt hazautalják.
 
  Elég tág határon belül mozognak azok a becslések, amelyek a külföldön dolgozó magyarok számát próbálják meghatározni. A KSH októberben 350 ezer magyarról beszélt, de van aki szerint ennél magasabb a valós szám. 
 
  Tavaly előtt ugyanis Magyarországra 410 millió eurót utaltak haza, amely a 2013-as 297 forintos átlagárfolyammal számolva 121,7 milliárd forintot jelent, de ha ugyanezt a jelenlegi árfolyamra vetítjük, akkor a 130 milliárdot is meghaladja. Ennek az összegnek egyébként nagyobb része, 263 millió euró érkezett az unióból, 147 millió pedig azon kívülről. Ezzel szemben összesen 67 millió eurót (20 milliárd forint a 2013-as árfolyamon) utaltak haza tőlünk, vagyis a többlet 343 millió euró, több mint 100 milliárd forint volt csak 2013-ban.

 A háztartásokból ki és beáramló pénzek egyenlege 2013-ban

(Forrás: Eurostat)


  Mindez persze csak az érem egyik oldala, hiszen a külföldön dolgozók nem a hazai szociális hálót veszik igénybe, nem szorulnak közmunkára vagy más juttatásra. A számokból is látható, hogy Magyarország kevésbé volt vonzó desztináció a „gazdasági menekültek” számára a nettó 216 eurós 2013-as minimálbérrel, így Orbán Viktornak sem kell tartania a saját megfogalmazása szerint„tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbségektől”.
 
   A legtöbb kiáramló pénzzel egyébként Franciaország számolhatott 2013-ban, miután 8,59 milliárd euró (2657 milliárd forint) hagyta el az országot és 541 millió érkezett. Az őt követő Olaszország és Egyesült Királyság deficitje jóval alacsonyabb, amely annak köszönhető, hogy a több mint 6 milliárd eurós kiáramlás mellett több mint 2 milliárd érkezik „vissza” az országba.
 
   A legnagyobb „nyertese” a kivándorlóknak Portugália több mint 5 milliárdos befelé és 1,4 milliárdos kiáramló pénzzel, majd Lengyelország és Románia következik. A visegrádi országok közül még Csehországra vonatkozóan rendelkezünk adatokkal, ahol nagyjából ugyanannyi pénzt utaltak haza a külföldre szakadt emberek, mint amennyi elhagyta ilyen módon az országot (kb. 600 millió euró).
 
  Az unió egészét tekintve 10,3 milliárd euró érkezett és 28,3 milliárd ment a közösségen kívülre, vagyis az egyenleg -18 milliárd euró. Az EU-n belüli mozgás 14,1 milliárdot tett ki.
 
   A cím persze annyiban sarkít, hogy nemcsak Orbán Viktor fogalmaz meg bevándorlás-ellenes véleményeket, hanem például a britek és a németek is, azonban ha mindezt egy olyan ország miniszterelnöke teszi, ahonnan az emberek inkább elvágyódnak, mintsem oda, az egészen más tartalommal bír.

Forrás: mfor.hu