A Liga elnöke bizakodó népszavazás-ügyben

Akár 20 ezer ember is elveszítheti az állását, ha marad a szabály

A Liga Szakszervezetek is népszavazást kezdeményezne az üzletek vasárnapi zárva tartásáról. Gaskó István, elnök a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában elárulta, bizakodó a szükséges aláírások összegyűjtését illetően, példaként pedig a 2008-as társadalombiztosítási ügyet hozta fel. Úgy véli, akár 20 ezer ember is elveszítheti az állását, ha marad a szabály.

  Népszavazást kezdeményez a Liga Szakszervezetek a Vállalkozók Országos Szövetségével a kötelező vasárnapi zárva tartás ellen – jelentették be pénteken.
 
   A Liga szakszervezetek elnöke emlékeztetett, 2008-ban 520 ezer szavazatot tudtak összegyűjteni a társadalombiztosítás ügyében. Jelenleg 130 ezer tagjuk van, akik vagy mint eladó, vagy mint potenciális vásárlók érintett a vasárnapi zárva tartás ügyében, ezért is döntöttek úgy, érintettségükből fakadóan maguk is részt vesznek a népszavazási kezdeményezésben.
 
  "Jól haladunk. Ha a családtagokat is számítjuk, nem lehet komoly gond a népszavazáshoz szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtése" – mondta Gaskó István. Hozzátette, bár az ellenzéki pártoktól határozottan szeretnének távol maradni, azok szimpatizánsaira is számítanak a kezdeményezés során.
 
  A Liga elnöke hozzátette, úgy érzi a felháborodás fő oka az, hogy a kormány nem kérte ki megfelelően az emberek, az érintettek véleményét. Elárulta, a kereskedelemben dolgozó szakszervezetek felmérése szerint a szektor 90 százaléka ellenzi a vasárnapi zárva tartást. A lehetséges következmények első jelei már láthatóak az első üzletek bezárásának bejelentésével, de könnyen lehet 20 ezer fős leépítésig meg sem áll majd a kereskedelmi szektor.

Forrás: Klubrádió