Ezért kell sokat túlóráznunk

A technológia fejlődése jelentős hatással van a munkavégzésre

Egy friss amerikai felmérés szerint ugyan a fejlett technológia révén hatékonyabban végezzük a munkánkat, de egyúttal többet is dolgozunk – írja a HVG.

   A Pew Research olyan kutatást végzett amerikai munkavállalók körében, amely azt vizsgálja, hogy a technológia fejlődése, és a különböző internetes szolgáltatások – mint például 2014 legjobb ingyenesei – milyen hatással vannak a munkavégzésre. A megkérdezettek 46 százaléka szerint a munkájukat sokkal hatékonyabbá tette a technológia, szintén 46 százalék szerint viszont nem történt változás emiatt.
 
   Ami ennél érdekesebb, hogy a válaszadók 35 százaléka szerint a technológia és az internetes szolgáltatások ugyan könnyebbé tették a munkát, de egyúttal növelték a munkaidőt is. A túlórák egyik okának például az e-mailt emlegetik, hiszen ezzel bárki bármikor „zavarható”, este vagy amikor épp indulnánk haza, beeshet egy újabb feladat. Franciaországban például éppen ezért nem lehet este 6 után e-mailben zavarni a munkavállalókat, de Németországban is egyre több vállalatnál foglalják írásba az elérhetetlenséghez való jogot.

Forrás: HVG