Ilyen összegeket kapunk idén

Hét táblázatban a legfontosabb adatok

 Ha kíváncsi arra, hogy mennyit kell idén adózni, milyen összegű ellátásban részesülhet munkanélküliség, vagy mekkora támogatás jár gyermekvállalás esetén, a legfontosabb adatokról az mfor készített összefoglalót.

   Ha új évről van szó, az sok esetben az ellátási összegek, nyugellátások, kötelezően adandó legkisebb bérek területén változásokat jelent. Az alábbi 7 táblázatban mutatjuk meg önnek, hogy pontosan idén mekkora összeget kaphat különböző esetekben.

1) Minimálbér és közfoglalkoztatotti bérek


Idén 3,4 százalékkal emelkedtek a minimálbérek, míg a közfoglalkoztatotti bérek 2,4-gyel. Bár az ellenzék mellett több érdekképviselet is szeretné elérni, hogy a minimálbér elérje a létminimum szintjét, illetve a közfoglalkoztatotti bér a minimálbért, erről egyelőre szó sincsen, hiszen nincsen látványos közeledés a különböző fizetések között. Sőt, a közfoglalkoztatotti bér egyre jobban leszakad a minimálbérhez képest.

2) Nyugdíjak


A nyugdíjak a törvényi előírás értelmében a várható infláció mértékével emelkednek. Nem volt ez másként idén sem, amikor is a kormány a költségvetés tervezésekor használt 1,8 százalékos fogyasztói árindexszel növelte meg a nyugdíjak összegét.

3) Álláskeresők támogatása


Mivel az álláskeresők támogatásánál rendre a minimálbérhez vagy a közfoglalkoztatotti bérhez kötve határozzák meg az egyes összegeket, kisebb mértékű emelkedést hozott magával 2015.

4) Szociális ellátások


Ebben az esetben érdemi változások a rendszeres szociális segély kisebb mértékű emelkedésén kívül nem történtek. Az érintettek ezekben az esetekben pont annyira számíthatnak, mint egy évvel ezelőtt.

5) Családtámogatások


A családtámogatások terén egyedül a GYED az, ahol történt egy kisebb emelkedés 2014-hez képest, ám itt is csak azért mondható el ez, mert a minimálbérhez kötött a maximálisan igényelhető összeg nagysága.
Noha az adórendszerben idén semmiféle változást nem eszközölt a kormány - legalábbis, ami a munkavállalói és munkaadói oldalt érinti -, két táblázat a fizetendő közterhek nagyságát is összefoglalja.

6) Munkaadói és munkavállalói közterhek


7) Egyszerűsített foglalkoztatás


Forrás: mfor.hu