Újabb dolgozói körét építi le a Tesco

Megszüntetik a lánc optikai szolgáltatásokat nyújtó csoportját

Áruházi dolgozók keresték meg a Magyar Nemzetet azzal, hogy a Tesco újabb leépítéseket jelentett be házon belül. Pénteken közölték, megszüntetik a lánc optikai szolgáltatásokat nyújtó csoportját. Ezzel március közepén arra a hat, hipermarketeken belül működtetett optikai árusítóhelyre is lakat kerül, amelyekben a Tesco alkalmazottai állnak a pult mögött.

  Azt közölte két fővárosi és négy vidéki hipermarketjében működő optikai üzletek dolgozóival pénteken a Tesco, hogy a múlt hét elején bejelentett áruházbezárásokon kívül további takarékossági döntéseket is hoztak. A lépés a nyilvánosan ismertetett félezer elbocsátott alkalmazott mellett újabb két tucat dolgozót érint.
 
  Egy áruházi bennfentes lapunknak azt mondta: bejelentették, hogy március közepétől megszűnnek azok az áruházakon belül működő árusítóhelyek, ahol egyebek mellett optikai és fotószolgáltatásokat rendelhetnek a vásárlók. A döntés Budapesten a Váci úti és a Fogarasi úti extra áruházakat érinti. Ezenkívül a dunakeszi–fóti és a szegedi hipermarketben, valamint a miskolci, debreceni Tesco Extra áruházakban szűnnek meg a szemvizsgálatot, szemüvegkészítést is vállaló, kisméretű üzletek.
 
   Egy-egy ilyen optikai egységben áruházanként átlagosan négyen dolgoznak, vagyis további két tucat alkalmazottnak, köztük optometristáknak, üzletvezetőknek, illetve 3, 6, 8 órára bejelentett dolgozóknak szűnik meg a munkahelye a láncnál.
 
   Erről a lépésről az előírások szerint a vállalat nem köteles tájékoztatni a munkaügyi hatóságot vagy a nyilvánosságot, mert több telephelyen hajtják végre, vagyis nem számít csoportos leépítésnek. Értesüléseink szerint a pénteki bejelentéskor az árusítóhelyek megszűnésére nem közöltek pontos időpontot. Azt jelezték, az üzletlánc március közepéig tudja kiszolgálni a vásárlókat, ekkor várható, hogy bejelentik az optikai piacról történő kivonulást.
 
   Úgy tudjuk, a négy és fél éve működtetett üzletág a kezdetektől veszteséget termel, mert az áruházak irányítói nem voltak járatosak az optikai piacon, s a rossz üzleti tervezés sem segítette elő az egységek nyereséges működését. Tescós informátoraink jelezték, már egy évvel ezelőtt is rebesgették a veszteséges szemüvegboltok bezárását.
 
  Lapunkhoz olyan jelzések is érkeztek, miszerint a láncnál az egységek megszűnését a vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény március 15-i életbelépésekor tárnák a nyilvánosság elé, hogy a kormányzati politikára hárítsák az újabb intézkedést. Emlékezetes, a múlt héten bejelentett 13 magyarországi áruház megszűnését is úgy magyarázta Nigel Jones, az itteni leányvállalat brit vezetője, hogy ahhoz a magas adóterhek és a multinacionális kereskedelmi vállalatok működését nehezítő jogszabályok vezettek.
 
   Noha az Index.hu-nak adott interjújában a vezető azt mondta, a vasárnapi zárva tartás miatt legalább nem kell utcára küldeni dolgozókat, úgy tűnik, a jövőben folytatódik a Tesco szócsatája a kabinettel. Ebben egyes vélekedések szerint annak is szerepe lehet, hogy forrásaink tudni vélik, a cégnél személyzeti igazgatói pozíciót betöltő Iglódi-Csató Judit házastársa, Iglódi Csaba milliós nagyságrendű megállapodással jelenleg is személyre szabott tanácsadást tart a vállalat felső vezetőinek. Iglódi Csaba internetes honlapjuk szerint cégtárs a Braun & Patrners elnevezésű kommunikációs tanácsadó cégben, amelynek másik tulajdonosa Braun Róbert, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő egykori tanácsadója. Információink szerint a Braun & Partners éveken keresztül havi 3 millió forintért nyújthatott kommunikációs és marketingszolgáltatásokat a Tescónak, abban az időben, amikor Iglódi-Csató Judit a kommunikációs, illetve a marketingigazgatói pozíciókat töltötte be. Iglódi-Csató Judit egyébként korábban a Magyar Nemzeti Banknál volt kommunikációs vezető és tanácsadó a jegybank volt elnöke, Simor András mellett.
 
   Hetek óta ismert tény, hogy a Tesco vállalat nemzetközi szinten küzd súlyos pénzügyi problémákkal. A veszteségek miatt a londoni központ utasítására Európa-szerte zárnak be veszteséges üzleteket. A VS.hu iparági forrásból úgy értesült, hogy azok a piaci híresztelések, amelyek szerint a brit üzletlánc kivonulhat Közép-Kelet-Európából, nem teljesen alaptalanok. A Tesco szlovák érdekeltségeire már meg is lehet a vevő, és a lengyel üzleteket is francia kézbe adhatják.
 
Forrás: Magyar Nemzet