Német-lengyel egyeztetés lesz a német minimálbér-ügyben

A fuvarozó cégek tiltakozási akciókat, közúti blokádokat is kilátásba helyeztek

Német-lengyel egyeztetés lesz a külföldi fuvarozókat negatívan érintő német minimálbér ügyében.

    Erről Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár állapodott meg szerdai telefonon történt beszélgetésükben.

    A két kormányfő megállapodott, az ügyben kompromisszumra törekednek, a közeljövőben miniszteri szinten tárgyalnak. 

    A lengyel kormány beavatkozását a fuvarozó cégek sürgették, tiltakozási akciókat, közúti blokádokat is kilátásba helyeztek. 

    A szállítmányozó cégek az Európai Bizottság (EB) véleményét várják. Az EB-hez több tagállamból is érkezett panasz az ügyben, amelyek megkérdőjelezték, hogy a német minimálbérszabály összeegyeztethető az uniós joggal.

    Az új német törvény egységesen kötelező, óránkénti 8,5 eurós minimálbért vezetett be. A szabály az ország területén folytatott munkavégzésre vonatkozik, azokban az esetekben is, amikor a munkavállaló csak ideiglenesen tartózkodik Németországban és nem németországi székhelyű cég alkalmazásában áll.

    A lengyel fuvarozók helyzetéről jövő héten Németországban Maria Wasiak lengyel infrastrukturális miniszter és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz munkaügyi miniszter tárgyal. Wasiak szerdán azt tanácsolta a lengyel szállítóknak, vessék alá magukat a németországi ellenőrzéseknek, ugyanakkor béreiket ne igazítsák az új szabályhoz.

    A német minimálbér-szabályozás mintegy 150 ezer lengyel gépkocsivezetőt érint. Becslések szerint az alacsonyabb árak miatt versenyképes lengyel fuvarozók a német szállítóágazat mintegy negyedét szerezték meg. Lengyelországban 12 zloty (mintegy 3 euró) az óránkénti átlagbér.