Mennyiből lehet megélni?

A statisztikák szerint egyre többet keres a magyar munkavállaló

Kevesen gondolnák, de a statisztikák szerint egyre többet keres a magyar munkavállaló. De míg a pénzügyi szektorban majdnem 320 ezer forint az átlagkereset, addig egy egészségügyi dolgozó csak alig 94 ezer forintot visz haza.Kérdés persze, hogy vajon meg lehet-e élni, és ha igen, milyen színvonalon ennyi pénzből – olvasható a Pénzcentrum oldalán.

  Ugyan a magyar bérek folyamatosan nőttek az elmúlt egy évben, sok más európai országbeli fizetéshez képest még mindig elmaradásban lehetünk. Átlagosan 2,7 százalékkal keresünk többet, mint 2013-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legújabb összesítéséből.

   2014 januárja és novembere közötti nettó átlagkereset Magyarországon 154 500 forint volt, a fizikai foglalkozásúaké 105 700, a szellemi foglalkozásúaké pedig 209 100 forint.

  A legtöbbet a pénzügyi, biztosítási szektorban (314 977 forint) dolgozók, az információ és kommunikáció (293 109 forint) terület, illetve az energiaipar (272 709 forint) munkavállalói keresték. A legkevesebb pénzt a humán-egészségügyi, a szociális ellátás (93 667 forint), és a vendéglátás (100 240 forint) dolgozói vitték haza hivatalosan. A közfoglalkoztatottak még ennél is kevesebbet, bruttó78 100, azaz adózás és a járulékok levonásával 51 156 forintot vittek haza. A béreket összevető 2014-es adatsorok pont ezért sokkal jobban mutatnak a közfoglalkoztatottak adatai nélkül. Az átlagkereseti értékek akár 30-40 ezer forinttal is többet mutathatnak havonta, ha a közfoglalkoztatottak alacsony fizetéseit nem veszik be a számításba.
 
De mégis mennyiből lehet megélni?
 
  Kérdés persze, hogy vajon meg lehet-e élni, és ha igen, milyen színvonalon ennyi pénzből. A Numbeo.com nemzetközi összehasonlító oldal (a felhasználók adatait gyűjti, ők töltik fel, mennyibe kerül az élet egy-egy városban) kalkulátora szerint egy budapesti lakos 118 ezer forintból tud kijönni havonta úgy, hogy a rezsin, a lakhatáson és az élelmiszeren túl szinte semmire sem költ.

  Ez azt jelenti, hogy nem jár se étterembe, se moziba, se szórakozni, nem dohányzik, csak a legszükségesebb élelmiszereket vásárolja otthonra, körülbelül 40 ezer forint értékben. Nem autózik és nem taxizik. Rezsire elkölt körülbelül20 ezer forintot, a lakásbérleti díjra 35 ezer forintot úgy, hogy a külvárosban osztozik egy lakáson minimum harmadmagával. A legszükségesebb ruhadarabokra költ 3 ezer forintot havonta, 20 ezer forintot pedig tisztító és tisztálkodó szerekre, egyéb vásárlásokra.
 
   Azaz a nemzetközi kalkulátor szerint, ha semmilyen extra kiadásunk sincs, átlagos egézségügyi dolgozóként akkor sem jönnénk ki a fizetésünkből.
 
  Keveseket vígasztal, hogy ugyanezzel az életvitellel Genfben 616 850 forintból élnénk meg, Rómában 285 ezer forintból, Berlinben 228 ezer forintból, New Yorkban pedig 493 ezer forintból. Persze valószínűleg ott a fizetésünk is más lenne.
 
Forrás: Pénzcentrum