Márciustól hatalmas káosz lesz Magyarországon?

Több százezer család maradhat juttatás nélkül

 Teljes lesz a csőd márciustól, semmi nem fog működni, az emberek nem fogják megkapni a pénzüket - ilyen, és hasonló véleményeket hallott a Figyelő munkatársa az állami szerveknél dolgozóktól.

   Hogy mi történik másfél hónap múlva? Egy, a parlament előtt lévő törvénymódosító csomag alapján március elsejétől egy rakat államigazgatási feladat kerül át a területi szervektől a járási, kerületi kormányhivatalokhoz úgy, hogy a feladatátadásnak sem a személyi, sem az infrastrukturális feltételei nem állnak rendelkezésre. Az idő rövidsége okán attól lehet tartani, hogy márciustól nem lesz zökkenőmentes az ügyintézés például a családtámogatások esetében. Ha pedig hiba kerül a rendszerbe, akkor több százezer család maradhat juttatás nélkül - vázolta fel a legrosszabb forgatókönyvet egy forrásunk.

   Ami leginkább zsebre mehet, az a családtámogatási eljárások (és az ide sorolható egészségbiztosítási ügyek) áthelyezése. A költségvetésben tavaly 446 milliárd forintot terveztek be családi támogatásokra, nem babra megy tehát a játék. A támogatásokkal - köztük a családi pótlékkal, gyermekgondozási segéllyel - jelenleg a Magyar Államkincstár foglalkozik. Az adminisztrációs munka végrehajtására uniós forrásból kiépítettek egy több milliárdos informatikai rendszert, a Tébát, amely több millió ügyfél adatait tartalmazza.

   Az ügyfélszolgálati irodákra is sok pénzt költöttek, hogy az ügyfelek komfortosan érezhessék magukat. Gyerekszobákat, pelenkázókat alakítottak ki a családok számára. A több milliárdos fejlesztés sorsáról egyelőre senki nem tud semmit: átveszi-e a Miniszterelnökség, vagy új rendszert alakítanak ki? Mindenki a válaszokra vár. Lázár János miniszter a Figyelőnek elmondta, tartani fogják a határidőt, biztosítva vannak a személyi és tárgyi feltételek, legfeljebb az ügyfélszolgálaton kezdetben majd papír alapon fogadják be az igényléseket.
 
 Forrás: Figyelő