Az 1929 forintos rezsióradíj megfelel a szakma elvárásainak

{subtitle} Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara:{/subtitle}
Az 1929 forintos rezsióradíj megfelel a szakma elvárásainak, hiszen nem csak kifizethetővé teszi a garantált bérminimumot, de figyelembe veszi a munkáltatót terhelő költségeket is – árulta el Német Ferenc a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke keddi sajtótájékoztatóján – írja a szegedma.hu.

  Mint azt korábban írtuk, január elsejétől 1929 forint/óra minimális rezsióradíjat kell fizetni minden vagyonvédelmi szolgáltatásért. Német Ferenc azzal magyarázta a törvényi változás szükségességét, hogy e terület igen fertőzött feketén dolgoztatással, holott ez egy veszélyes, sokrétű ismereteket követelő munka, amihez nélkülözhetetlen a dolgozók folyamatos szakmai továbbképzése, illetve rendszeresen ellenőrizhető megbízhatósága. Mindehhez elengedhetetlen, hogy a munkavállalók számára tisztességes bért tudjanak biztosítani, mindemellett a rezsióradíj új összege már a munkáltatót terhelő költségek nagy részének finanszírozását is kivitelezhetőbbé teszi.
 
   Kiemelte, a vagyonvédelmi rezsióradíj nem azonos a garantált bérminimummal. Ez utóbbi órára vetített összege 702 forint.
 
  A vagyonőrök továbbképzése kapcsán kifejtette, kiemelten fontos, hogy naprakész ismeretekkel rendelkezzenek a rájuk vonatkozó jogi környezet sajátosságairól. „A vagyonőrnek fel kell ismernie, meddig terjednek a jogi értelemben vett lehetőségei, hiszen a szakszerűtlen intézkedésnek súlyos következményei lehetnek, akár magára a vagyonőrre nézve is” – emelte ki a kamara elnöke.
 
   Hozzátette, a területen dolgozók speciális védelmi képességeinek és szaktudásának javítása abból a szempontból is nélkülözhetetlenné válik, miszerint a szolgáltatásuk árának növekedése kapcsán minden bizonnyal nőni fog a velük szemben támasztott megbízói elvárás is. Így például a munkaadók a foglalkoztatás folytatásának feltételeként határozhatják majd meg a jövőben a védeni kívánt személy, termék, szolgáltatás specifikációjához tartozó ismeretek elsajátítását. „A holtig tartó tanulás a vagyonvédelemben is immár napi realitás” – fogalmazott Német Ferenc. Kitért rá, a kamara rendelkezik a képzések megszervezéséhez és lebonyolításához szükséges oktatói háttérrel.
 
   Elhangzott, Német Ferenc levelet írt Rogán Antalnak a célból, hogy az országvédelmi akcióterv kialakítása során kapjanak hangsúlyt a vagyonőrök is. Elvégre mint jól képzett közösség, amely ismeri a szolgálati fegyelmet, jelentős rutinnal rendelkezik a komoly fizikai igénybevétellel, illetve veszéllyel járó munkához, szükség esetén a rendészeti szervek segítségére lehet mind a százezer főt magában foglaló tömegében.

Forrás: szegedma.hu