Versenytilalmi megállapodás a munkaszerződésben

Munka törvénykönyve

Általában a piacon domináns cégek kötnek versenytilalmi megállapodást dolgozóikkal a pozíciójukban elért eredmények védelme érdekében. Különösen gyakori a kereskedelemben, az informatika terén vagy épp a gyógyszer- és szépségiparban - írja cikkében Dr. Sipos Márta ügyvéd-munkajogász a karrier-tanacsok.monster.hu-n.

A hatályos jogszabály a Munka törvénykönyve (2012.évi I. törvény).

Kapcsolódó szabályok: a) a munkáltató jogos érdekeit eleve védi a törvény, a Mt. 8.§ (1) bek. szerint a munkáltatói jogos gazdasági érdek védett, ezt a szabályt a munkaviszony fennállása alatt a munkavállaló köteles betartani b) az üzleti titok , amelyet nem közölhet a munkavállaló illetéktelen személlyel, - fogalmát a jelenleg hatályos Polgári törvénykönyv tartalmazza.

1.) Általában piacvezető, a piacon domináns cégek kötnek ilyen megállapodást, a pozíciójukban elért eredmények védelme érdekében.például kereskedelem, informatika, gyógyszer-, szépségipar
2.) A munkaadó célja a nála szerzett szakmai információ, piaci ismeretek „lassított” értékesítése a többi, azonos vagy hasonló tevékenységű cég számára.

3.) Polgári jogi megállapodással, szerződéssel a felek egyező és kifejezett akaratnyilvánításával lehet ilyen kikötést érvényesíteni.

4.) A felek megállapodásának egyértelműen és konkrétan kell meghatározni azt a szakmai területet, ahol nem helyezkedhet el pl. a munkavállaló, ez a konkrét helyzettől és a felek igényétől függ. (Ezért is javasolt tanácsadó segítségét kérni a munkavállalónak, és pontosan közösen meghatározni az érintett területet).

5.) Maximum két évre lehet kötni.

6.) Az arányosság elve szerint annak ellenértéke jár a munkavállalónak, amit az adott szakmában ő el tudna érni, ha munkavégzésre irányuló jogviszonyt létesítene. A minimum a Mt. 228.§ (2) bek. alapján az alapbér egyharmada (8 havi alapbér).

7.) Mivel a megállapodás a polgári jogi szabályok alapján jön létre, ha a munkavállaló akaratával az nem egyezik, nem kell elfogadni, nem kell aláírni. ( A pacta sunt servanda elve miatt is – a szerződések teljesítendők – eleve nem javasolt aláírni!)

8.) A Mt. kötelezően a munkavállalói elállást szabályozza, vagyis ha a jogviszonyát azonnali hatállyal mondja fel, akkor élhet ezzel a jogával.

9.) Az eddigi gyakorlat szerint a munkáltatók egyoldalúan elálltak a megállapodástól, amikor a munkaviszony megszűnésének időpontjában egyértelműen nem a konkurenciánál helyezkedett el a munkavállaló. Ez esetben egyértelműen jogi támogatásra, ezzel kapcsolatos jogvitára van szükség és lehetőség.

Íme a jogszabályi rendelkezések:

102. A versenytilalmi megállapodás

228. § (1) A felek megállapodása alapján a munkavállaló - legfeljebb a munkaviszony megszűnését követő két évig - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekét sértené vagy veszélyeztetné.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség teljesítéséért a munkáltató megfelelő ellenértéket fizet. Az ellenérték összegének meghatározásánál különösen arra kell tekintettel lenni, hogy a megállapodás milyen mértékben akadályozza a munkavállalót - elsősorban képzettségére és gyakorlatára tekintettel - újabb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésében. Az ellenérték a megállapodás tartamára nem lehet kevesebb, mint az azonos időszakra járó alapbér egyharmada.

(3) A munkavállaló, ha munkaviszonyát a 78. § (1) bekezdése alapján szünteti meg, a megállapodástól elállhat.

(4) A munkáltató személyében bekövetkező változás esetén a megállapodásból származó jogok és kötelezettségek az átvevő munkáltatóra átszállnak.

(5)135 Kötbér kikötése esetén a Ptk. 6:186-189. §-a irányadó.
 
Forrás: monstrer.hu