Állami alkalmazottak lesznek a szakorvosjelöltek

Remélhetőleg több orvos tud majd elhelyezkedni

 Az állam lesz a munkáltatójuk a szakorvosjelölteknek, levéve a bérterheket a kórházakról. Az új törvény az anyagi nehézségek miatti létszámhiánygondokon próbál segíteni – tudta meg a delmagyar.hu.
 
  Átveszi az állam a szakorvosjelöltek foglalkoztatását az egészségügyi intézményektől – legalábbis erre utal a törvényben megjelölt, egyelőre meg nem nevezett központi képződmény mint munkáltató megjelenése. Az intézkedés lényege, hogy a kórházakat és klinikákat ezentúl nem terheli majd a bérköltség – ingyen munkaerőt kapnak.

   – A klinikának továbbra is megmarad az adminisztrációs terhe, de legalább a pénz nem megy át rajta – fogalmazott Hajnal Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar szakképzési dékánhelyettese. De nem csak egy plusz láncszem rendszerből való kivételéről van szó. – Az egészségügyi intézmények ugyan megkapták az államtól a bérekre szánt összeget, azonban előfordult, hogy azt ki kellett pótolniuk, mert a szakorvosjelölt magasabb bérkategóriában volt – mondjuk mert már volt egy másik szakvizsgája. Ezt a központi rendszer nem vette figyelembe, így a tb-bevételekből kellett kigazdálkodni – mondta el Hajnal Ferenc. Az új rendszer, amely a 2015. június 1. után munkába állókra, felmenő rendszerben vonatkozik majd, nem teljesen új keletű.

  – Régen az első két évben volt a munkaadó az állam, a gyakorlati szakaszban pedig a klinika. Ezzel az volt a probléma, hogy ha az egészségügyi intézmény nem tudott állást adni, két év után mennie kellett a szakorvosjelöltnek. Éppen ezért változtatták meg a rendszert, és adták teljesen a klinikák kezébe a munkáltatói feladatokat – mondta el Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség szegedi elnöke. – Azzal, hogy az egész gyakorlati időt most állami finanszírozásúvá tették, elhárul az az akadály, hogy azért nem alkalmaznak valakit, mert az egészségügyi intézménynek nincs pénze a bérre. Az orvoshiány oka részben az is, hogy álláshiány van: költségtakarékosság miatt létszámstopot vezettek be szinte mindenhol. Ezzel az intézkedéssel, amelynek kidolgozásában a Magyar Rezidensszövetség is részt vett, remélhetőleg több orvos tud majd elhelyezkedni.
 
Forrás: delmagyar.hu